Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

 latni es latszani nappal is 02

Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.

Közlekedés biztonság szempontjából az egyik legfontosabb, hogy a közlekedők az utakon lássanak, illetve látszódjanak. Ez a két dolog, azonban nem következik egymásból. Itt van három példa, egy autós, egy bringás és egy gyalogos.

Szürke vagy ezüst autóban haladsz az utakon nappali menetfénnyel, a világ legfantasztikusabb találmányával. Elől ugye led sor világít, hátul az esetek többségében semmi. A gyönyörű napos időt hirtelen megzavarja egy nyári zápor. Te, az eső intenzitásától függően jól látsz az autódban. Hátulról viszont gyakorlatilag láthatatlanná válhatsz…

Városi körülmények között bringázol egy szép nyári este. Te a közvilágítás miatt köszönöd szépen jól látsz. Téged viszont alig látni.

A téli kabátok nagy részének a színe fekete. Rajtuk a legritkább esetben található fényvisszaverő csík. A kabát tulajdonos este is viszonylag jól lát. Őt viszont tuti hogy látják? Nehezítő körülményként képzelj ide sűrű hóesést, vagy ködöt.

Ezek alapján gondolom nem kell tovább magyarázni a látszani kérdés fontosságát (hiszen az életed múlhat rajta). Illetve azt sem, hogy ha te látsz az még nem jelenti azt, hogy téged is látnak.

 ybbstal01

Az élénk színű ruházat nagyban segíti a láthatóságodat. Itt épp szakadó esőben teszteltük az esőkabátunkat. Ha a képre ránézel, gondolom nem kell magyarázni, hogy szürke, fekete, vagy sötét kék esőkabátot ne válassz.

A kerékpáron a láthatóságunkat növelhetjük élénk színű bringás ruházat, illetve lámpa használatával.

Éjszaka az élénk színű kerékpáros ruha kevésbé fontos, ellenben a láthatósági mellénnyel és a ruhára vart fényvisszaverő csíkokkal. A lámpa használatát nem akarom magyarázni, az kell és kötelező. Nagyon fontos viszont annak felhelyezése. Mindenképp győződj meg arról, hogy olyan helyre rakd, ahol jól látszik és nem takarja el semmi. Pl. télen a nyeregcsőre szerelt lámpát a nem igazán kerékpározásra kitalált télikabát eltakarja-e?

 cateyerapid1

Kép egy első és egy hátsó lámpa a bringán

Mit írt elő a KRESZ?
Világítás terén, előre fehér, hátra piros folyamatos vagy villogó fényt fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható lámpát kell a kerékpáron, vagy a kerékpároson elhelyezni.
Ruházat terén, lakot területen kívül éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között fényvisszaverő mellényt, ruházatot kell viselni.

Mi a helyzet nappal?

Sajnos a helyzet kiábrándító. Ruházatban is sokan választják a szolidabb színeket a rikítóval szemben és a világítást országutakon nagyon kevés bringás használja. Pedig fontos lenne. Gondolj bele az alábbi szituba:

Nappal borús, körülmények között tekersz az országúton. Szemből jó száz méterre közeledik feléd egy autó, majd hirtelen mögüle előugrik egy másik és előzésbe kezd. Te pedig jó esetben csak anyázol, vagy a padkára szorulsz. Nem akarom védeni az autóst, hiszen az ő felelőssége, hogy az előzést biztonságosan hajtsa végre. Viszont ha elsodor esetleg kórházba kerülsz sokat nem érsz azzal, hogy az ő figyelmetlensége okozta a balesetet.

Az autós szemszögéből nézve előzéskor kitekint az előzendő jármű mögül egy-két másodpercre, hogy megbizonyosodjon szabad-e az út. Szerencsétlenebb esetben épp jönnek szemből, de úgy látja utána szabad az út. Téged a szerencsétlen fényviszonyok miatt nem észlel, pl. tavasszal egy fasor mellett haladsz épp fekete ruhában. Ellenben egy arra alkalmas lámpával közlekedsz nagyobb eséllyel fog észrevenni.

 latni es latszani nappal is 01

100 m-re egy bringás nappali fény nélkül és nappali fénnyel. (A valóságban a villogó fény feltűnőbb, mint a képen.)

A komolyabb gyártók, mint például a Cateye már rég felismerte ezt a problémát. A lámpáiba beépítette a magyarosan nappali fényre keresztelhető funkciót. Ez nem a klasszikus éjszakai villogó, amely a ki és bekapcsolt állapot ütemes váltása elvén működik, hanem folyamatosan világít a legkisebb erősségű fény, amelyre rávillant a lámpa legerősebb fényével.

Cateye AMPP lámpacsalád
2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsalád, amely az új trendek szerint készült el. A felhasználó egyrészt jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban az új család a régebbi VOLT szériától olcsóbb lett. A részletekért kattints IDE!
cateye ampp lampacsalad

Szóval a minőségi lámpák drágább árait máris kompenzálja a nappali használat lehetősége. Sajnos az olcsó villogók fényereje tapasztalatom alapján nappali használatra kevés.

Amikor bringára ülsz, remélem eszembe jutnak soraim és rikító mezben nappali üzemmódban villogó lámpával felszerelkezve indulsz neki utadnak. Ha így teszel, az ebbe a cikkbe befektetett munkaórám minden másodperce megtérült. Vigyázzatok magatokra!