Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

Nyaralsfalun01Bevallom falusi gyerek vagyok, és legjobban vidéken szeretem eltölteni a szabadidőmet.  Alább egy érdekes kedvcsináló cikket találtok a vidéki nyaralás örömeiről.

Számos család gondolkodik el az év több napján is ebben a stresszes, agyonhajszolt világban, vajon merre induljon el az országban kicsit kikapcsolódni, a gyerekeknek élményt szerezni. Talán nem árulunk el nagy titkot, programokban, látnivalókban és kedves, takaros kis vidéki szálláshelyekben gazdag a mi kis hazánk.

{reklam}

Nyaralsfalun02Fő szabály, hagyjuk otthon, felejtsük el egy kis időre a modern kor vívmányait, élvezzük a természetet, a madarak csicsergését a Bükkben, a csörgedező patakot Börzsönyben, a csend hangját a Cserehát szívében, csak hogy belekezdjünk a kedvcsinálásba.

A városi gyerekek ma már az autómárkákat ismerik fel kitűnően, a vadon és a paraszti udvar állatait kevésbé, leginkább csak az állatkertből. Azonban egy hamisítatlan vidéki nyaralás után viszont szívesen dicsekedhetnek a lurkók azzal, hogy szekéren ültek, és segített a baromfiudvarban meg az istállóban. Az ország bármely részét vesszük célba, mindenhol helyi jellegzetességekre, adottságokra bukkanhatunk. Az egyik legvonzóbb, a falusi turizmust méltán képviselő tájegység az Őrség. Itt kerékpárra ülve könnyedén eljuthatunk a göcseji falumúzeumba, vagy a Gébárti-tóhoz, és a kézművesség rejtelmeibe is bepillanthatunk. A bicaj miatt nem kell aggódni, ugyanis bőven akadnak olyan házak, ahol kölcsönözhető.

Nyaralsfalun03Nyáron, fürdőzéshez sokan keresik fel a Tisza-tavat, ahol tavitúrázhatunk, horgászhatunk, és a páratlan vízi világot is jobban megismerhetjük. A tornácos, nádtetős házikók, végtelen táj, csend és nyugalom szigete az Alföld. Szürkemarha, puli kutya, csikósok, no meg a jellegzetes helyi ételspecialitások csalogatnak e tájra bennünket. A jó levegőt, hegyi túrákat kedvelőknek a Bükk, Mátra, Börzsöny nyújt aktív pihenéshez lehetőséget. A bakonyi kiruccanást érdemes balatoni fürdőzéssel is kiegészíteni. Ezután esik csak igazán jól a falusi házigazda zsíroskenyere a saját kiskertjében megtermelt zöldségekkel. Az ország déli részére látogatva ökoporták sokaságából választhatunk, ahol a vendéglátók látnivalókhoz kapcsolódó programokat – tanösvény járás, kerékpáros túrák és nordic walking stb.- valamint helyi termékeket ajánlanak a vendégek számára. A híres borok mellé általában a háziak saját készítésű sonkájukat, sajtjukat kínálják.

Nyaralsfalun04Ha falusi szálláshely után keresgélünk, közben arra figyeljünk, hogy – a szállodáknál ismert csillagok mintájára -, hány darab napraforgóval jelölték a szálláshelyet. A legtöbb, vagyis négy napraforgó nyújtja a legkomfortosabb vendégházat, de érdemes a szállásadónál érdeklődni, mi mindennel is tud nekünk kedveskedni. Ami garantált; testi-lelki kikapcsolódás, családias légkörben, vendégszerető emberekkel ismerkedhetünk meg, és kicsiket-nagyokat egyaránt egészséges, környezettudatos életmódra nevel.

A cikket elkövette: Szekerdi Rafael