Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

Nyaralsfalun01Bevallom falusi gyerek vagyok, és legjobban vidéken szeretem eltölteni a szabadidőmet.  Alább egy érdekes kedvcsináló cikket találtok a vidéki nyaralás örömeiről.

Számos család gondolkodik el az év több napján is ebben a stresszes, agyonhajszolt világban, vajon merre induljon el az országban kicsit kikapcsolódni, a gyerekeknek élményt szerezni. Talán nem árulunk el nagy titkot, programokban, látnivalókban és kedves, takaros kis vidéki szálláshelyekben gazdag a mi kis hazánk.

{reklam}

Nyaralsfalun02Fő szabály, hagyjuk otthon, felejtsük el egy kis időre a modern kor vívmányait, élvezzük a természetet, a madarak csicsergését a Bükkben, a csörgedező patakot Börzsönyben, a csend hangját a Cserehát szívében, csak hogy belekezdjünk a kedvcsinálásba.

A városi gyerekek ma már az autómárkákat ismerik fel kitűnően, a vadon és a paraszti udvar állatait kevésbé, leginkább csak az állatkertből. Azonban egy hamisítatlan vidéki nyaralás után viszont szívesen dicsekedhetnek a lurkók azzal, hogy szekéren ültek, és segített a baromfiudvarban meg az istállóban. Az ország bármely részét vesszük célba, mindenhol helyi jellegzetességekre, adottságokra bukkanhatunk. Az egyik legvonzóbb, a falusi turizmust méltán képviselő tájegység az Őrség. Itt kerékpárra ülve könnyedén eljuthatunk a göcseji falumúzeumba, vagy a Gébárti-tóhoz, és a kézművesség rejtelmeibe is bepillanthatunk. A bicaj miatt nem kell aggódni, ugyanis bőven akadnak olyan házak, ahol kölcsönözhető.

Nyaralsfalun03Nyáron, fürdőzéshez sokan keresik fel a Tisza-tavat, ahol tavitúrázhatunk, horgászhatunk, és a páratlan vízi világot is jobban megismerhetjük. A tornácos, nádtetős házikók, végtelen táj, csend és nyugalom szigete az Alföld. Szürkemarha, puli kutya, csikósok, no meg a jellegzetes helyi ételspecialitások csalogatnak e tájra bennünket. A jó levegőt, hegyi túrákat kedvelőknek a Bükk, Mátra, Börzsöny nyújt aktív pihenéshez lehetőséget. A bakonyi kiruccanást érdemes balatoni fürdőzéssel is kiegészíteni. Ezután esik csak igazán jól a falusi házigazda zsíroskenyere a saját kiskertjében megtermelt zöldségekkel. Az ország déli részére látogatva ökoporták sokaságából választhatunk, ahol a vendéglátók látnivalókhoz kapcsolódó programokat – tanösvény járás, kerékpáros túrák és nordic walking stb.- valamint helyi termékeket ajánlanak a vendégek számára. A híres borok mellé általában a háziak saját készítésű sonkájukat, sajtjukat kínálják.

Nyaralsfalun04Ha falusi szálláshely után keresgélünk, közben arra figyeljünk, hogy – a szállodáknál ismert csillagok mintájára -, hány darab napraforgóval jelölték a szálláshelyet. A legtöbb, vagyis négy napraforgó nyújtja a legkomfortosabb vendégházat, de érdemes a szállásadónál érdeklődni, mi mindennel is tud nekünk kedveskedni. Ami garantált; testi-lelki kikapcsolódás, családias légkörben, vendégszerető emberekkel ismerkedhetünk meg, és kicsiket-nagyokat egyaránt egészséges, környezettudatos életmódra nevel.

A cikket elkövette: Szekerdi Rafael