Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

ordog smile

A jelenlegi polgármester azt a határozatot kaszálta el, amelyet 2014-ben képviselőként megszavazott.

A szentendrei önkormányzat több hetes helyi véleménykutatási "színjátékkal" megakadályozta, hogy  Szentendre és Szigetmonostor között gyalogos-kerékpáros híd épüljön uniós forrásból az európai kerékpárúthálózat (EuroVelo6) részeként - hangsúlyozta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában 1,5 milliárd forint uniós forrás felhasználásával gyalogos-kerékpáros híd épült volna Szentendre és Szigetmonostor között. Szentendre új önkormányzata ehhez nem járult hozzá, miután a lakosság körében végzett kéthetes véleménynyilvánító szavazáson felmérték: a helyiek inkább azt szeretnék, hogy a város déli részén, a Postás strandnál épüljön híd.

Révész Máriusz szerint Fülöp Zsolt szentendrei polgármester becsapta a helyieket, amikor egy olyan helyszínt - a Postás strandot - is szavazásra bocsátotta, amelyről pontosan tudta, hogy ott nem építhető meg a híd. Az önkormányzat által javasolt helyszínről szerinte nincs értelme tárgyalni, mert a szemben lévő szigeti részen védett vízbázist érint, ahová nem lehet építkezni.

Révész Máriusz elmondta, Szentendre és Szigetmonostor önkormányzatainak választásokon átívelő álma volt a szárazföldi összeköttetés megteremtése a két település között.

Felidézte, hogy 2014. április 17-én a szentendrei képviselőtestület, amelynek tagja volt Fülöp Zsolt jelenlegi polgármester is, egyhangú szavazással hozott határozatot a gyalogos és kerékpáros forgalmat biztosító híd megépítéséről a belvárosi Duna korzó északi részénél.

A kormánybiztos szerint a szentendrei önkormányzat tudatosan hangolta a helyieket a kerékpárosok ellen, például a híd megépítésének hátrányaként írta le, hogy ellehetetleníti a Duna szabad megközelítését, holott jelenleg is autóút van a korzón, és megközelíthető a Duna.

Révész Máriusz jelezte, azzal hogy a beruházás elmarad, a felszabaduló európai uniós forrás felhasználásáról hamarosan dönteni kell, mivel Pest megyei forrásról van szó. Biztos, hogy nagyon sok Pest megyei település szeretne élni a lehetőséggel - fűzte hozzá.

A szentendrei önkormányzat ezzel a döntésével történelmi hibát vétett, ami évekre visszaveti nemcsak Szentendre, hanem a térség fejlődését is, a gyalogos-kerékpáros híd építésének megakadályozása "merénylet" a Szentendrei-szigeten élőkkel szemben, negatív hatással lesz a turizmusra, és a térségben nem csökken a környezeti terhelés - fogalmazott a kormánybiztos.

Kijelentette: a gyalogos-kerékpáros híd megépülésének "elkaszálása" megkérdőjelezi azoknak a pártoknak a környezetvédelmi elkötelezettségét, amelyek számos településen klímavédelmi vészhelyzetet hirdettek.

A sajtótájékoztatón Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója elmondta, éveken keresztül egyeztettek egy gyalogos-kerékpáros híd építéséről a térségben, és minden esetben igyekeztek figyelembe venni az önkormányzatok kérését. A szentendrei önkormányzat által legújabban javasolt Postás strand helyszínét is vizsgálták korábban, de elvetették, mert nem volt reális opció a szemben lévő vízbázis jogszabályi védelme miatt.

Pál Gábor, a tervjavaslatokat készítő Speciálterv Építőmérnöki Kft. tervezője elmondta, több helyszínt is megvizsgáltak a tervezői munka során, de környezetvédelmi engedélyt első fokon a Határ csárdához és a Rév utcai helyszínhez kaptak, másodfokon a Rév utcai helyszínt a vízbázis érintettsége miatt elutasították. Itt azonban mindössze két csáposkutat kell ideiglenesen védelembe helyezni, ami a későbbi tervfázis során megoldható feladat. A Rév utcától délebbre már olyan vízbázis érintettség van, ahol már nem lehet építkezni - jelentette ki az építész.

Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere elmondta, a település nagy lehetőséget látott a híd megépítésében, évek óta számítottak rá.  Csalódottak a szentendrei döntés miatt, sajnálattal vették tudomásul, hogy olyan helyszínt javasolnak, amely a vízbázis védelme miatt nem lehetséges.

Forrás: MTI