Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 lesz e nekunk bringaparkunk 01

2020-ban az Aktív Magyarország Program 400 000 000 Ft-al támogatja a bringaparkok létrehozását.

A napokban robbant a hír, hogy 2020-ban az Aktív Magyarország Program 400 000 000 Ft-al támogatja a bringaparkok, így a

  • Pumptrack/pumpa pálya
  • BMX cross pálya
  • erdei kerékpáros singletrail/egynyomos pálya
  • dirt/freeride pálya

kialakítását.

Mik is ezek a pályák?

Lehet, hogy olvasóink közül nem mindenki tudja azonnal, hogy a felsoroltak pontosan mit jelentenek. Az alábbiakban röviden bemutatom ezeket.

A pumptrack, vagyis pumpa pálya célja, hogy a felhasználók minél rövidebb idő alatt érjenek körbe pumpálás-gurulás módszerével tekerés nélkül. Segíti, tanítja a kerékpárosokat a helyes kerékpár kezelésre, a kerékpáron való helyes testtartásra, javítja az egyensúly és koncentráló képességet.

lesz e nekunk bringaparkunk 02

A BMX (Racing) sportág a legtöbb újkori sportágakhoz hasonlón az Egyesült Államokból származik, ahol azzal a céllal hozták létre, hogy azok a tehetséges fiatalok, akik nem rendelkeztek megfelelő anyagi háttérrel a motorkrosszozáshoz, egy könnyen kezelhető, fordulékony kerékpárral művelhessék azt, amit motokrosszos társaik. Ebből származtatható a BMX név is, melynek első betűje a „B” a kerékpárt, az „M” a motort és az „X” a kettő keresztezését jelöli. A BMX Racing, a fiatalok egyik kedvenc szórakozása, szinte minden téren, parkban látni lehet kétkerekűeken ügyeskedő gyerekeket.

lesz e nekunk bringaparkunk 03

Singl trail avagy egynyomos pálya megadja a bringásnak erdőben való kerékpározás lehetőségét, egyértelműen kijelölt pályákon. Kiépített biztonságos infrastruktúrával, technikai kihívásokkal, miközben az erdei helyszín befolyásolása/alakítása minimális.

lesz e nekunk bringaparkunk 04

A dirt jump az extrém kerékpározás egyik válfaja, ahol a kerékpáros mesterségesen kialakított ugratókon és egyéb elemeken trükköket mutat be. A kerékpározás ezen műfaja a levegőben bemutatott trükkökre összpontosít, ahol a kerékpáros megtanul magabiztosan ugratókon biciklizni és összetett trükköket végrehajtani.

lesz e nekunk bringaparkunk 05

A program keretében parkonként az összköltség legfeljebb fele, maximum 40 000 000 Ft támogatás igényelhető. Ez akár új park létesítésére, akár meglévő fejlesztésére is fordítható. Itt utalok vissza a címben feltett kérdésre. Hiszen nem elegendő az, hogy bringapark építésére most van forrás, hanem meg kell találni azokat az önkormányzatokat, önkormányzati szerveket, nemzetipark-igazgatóságokat, erdészeti szervezeteket, sportegyesületeket és egyéb civil szervezeteket, amelyek akarnak ezzel a lehetőséggel élni.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) által kiírt Bringapark program pályázat feltételei elősegítik a megfelelő minőségű és biztonságú kivitelezést, hiszen először egy részletes műszaki leírást kell leadni elbírálásra, majd az építés megkezdése előtt a bringapark terveit be kell mutatni és csak a jóváhagyott tervekre számolható el a támogatás. Kötelező egy műszaki ellenőrt is igénybe venni az építkezés folyamán, aki az elfogadott tervek 100%-os megvalósításáért felel.

Az építtető/üzemeltető vállalja a megépített bringapark rendeltetésszerű fenntartását, folyamatos karbantartását és üzemeltetését az átadástól számított legalább 5 éves időtartamig.

lesz e nekunk bringaparkunk 06

A fentiek figyelembevételével, úgy gondolom, ha lesz jelentkező, lehet nekünk egy-két éven belül bringaparkunk!

 A pályázatot az érdeklődők IDE! kattintva érhetik el.