Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

 igy varja a bringasokat a balaton kor 01

Megkérdeztük, hogy halad a projekt.

Tavasszal, nagy erőkkel kezdtek neki a szakemberek, a Balaton körüli kerékpárút felújításának. A Magyar Közút felújította kilenc híd faszerkezetét. A NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) koordinálásával pedig megújult a nem engedély köteles Balatonkenese – Balatonalmádi közötti szakasz.

Néhány napja megkérdeztük a NIF-et hogy állnak az útvonal felújításával. A válaszukból kiderült, hogy a Balatoni Bringakör nem engedélyköteles szakaszainak 2019 tavaszán megkezdett munkálatai 2020 őszén fejeződnek be Balatonlelle-Zamárdi, Siófok-Balatonakarattya, Balatonkenese-Balatonalmádi között és Aszófő településen. További szakaszokon 2020 tavaszán tervezett a munkavégzés, de egyes szakaszok esetében még egyeztetések zajlanak annak időzítéséről.

 elso szakasz2020 ig

A NIF szakemberei azt is elárulták, hogy az engedélyköteles, azaz jelentős építéssel (kerékpárút építés, önkormányzati utca szélesítés), átépítéssel járó Balatonakarattya-Balatonlelle közötti szakaszon a már megindított közbeszerzések eredményétől függően 2020 tavaszán megkezdődhet a kivitelezés.

A következő településeken a következő jelentősebb beavatkozások várhatók:

  • Balatonlellén önálló kerékpárút épül a Napospart és a Moló sétány közötti szakaszon. A Köztársaság utca jelentős szakaszának szélesítésével kétoldali kerékpársávot alakítanak ki. A Hortenzia utcával párhuzamosan új nyomvonalon kétirányú kerékpárút épül.
  • Balatonszemesen új kerékpáros pihenőhely épül a Berzsenyi Dániel utca mellett.
  • Balatonőszödön új kerékpáros hidat emelnek, a Szent István utca egy szakaszán aszfaltburkolat készül.
  • Balatonszárszón a 7. sz. főút menti meglévő gyalogos-kerékpáros híd részleges felújítása történik meg. A Mikszáth Kálmán utcában és Jókai Mór utcában nyitott kerékpársávot létesítenek a meglévő burkolat szélesítésével.
  • Szántód településen a Móricz Zsigmond utcában a Rigó utca - Tihany utca közötti szakaszon új elválasztott gyalog- és kerékpárutat alakítanak ki.
  • Zamárdiban a Szent István utca mellett a szántódi településhatártól a Kilátó utcáig új önálló, kétirányú kerékpárút létesül, a meglévő járdát felújítják. A Szent István utca mellett a Kilátó utca és a Keszeg utca között új önálló, kétirányú kerékpárút épül.
  • Siófokon kerékpáros híd épül a Cinege patak fölött, amellyel az Egry József u. és Zichy Mihály u. felé kerékpáros kapcsolat jön létre. A Baross híd és környezetének teljes átépítése megtörténik K-szegéllyel határolt, kiemelt kerékpársáv létesítésével. A Csónak utcától a Szent László utca mellett, annak végéig elválasztott gyalog- és kerékpárút épül ki.
  • Balatonvilágos településen az Aligai úton kerékpáros átvezetés és elválasztott gyalog- és kerékpárút épül.
  • Balatonakarattyán az Enyingi út mellett kiszélesítik a kerékpárutat, amelyet átvezetnek a már meglévő körforgalmon. Új kerékpáros pihenőhelyet építenek a Balatoni Bringakör és a Budapest-Balaton kerékpárút csatlakozásánál.

A fenti engedélyköteles szakaszok építésének lezárultával a Bringakör Balatonakarattya-Balatonlelle közötti szakasza teljes egészében megújul, a tervek szerint 2020 végéig. A Balatonakarattyától Balatonalmádiig tartó szakasz előreláthatóan 2021 nyaráig készül el.