Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

 eltunik egy szegyenfolt 01

Szentendre és Budapest között nem egyszer láttam tanácstalanul, értetlenkedő arccal bolyongó külföldieket.

Magyarország kerékpáros szégyenfoltja az EuroVelo 6 nemzetközi útvonal Szentendre és Budapest között: a környéket nem ismerő biciklis vándor egyszerre csak erdei földúton találta magát, amely szárazon poros-rázós, eső után sáros. Nem egyszer láttam arrafelé tanácstalanul, értetlenkedő arccal bolyongó külföldieket. Milyen hangulatban értek Fővárosunkba?

eltunik egy szegyenfolt 01

Ez az áldatlan állapot hamarosan megszűnik – az új kerékpárút létesítésének folyamatáról, menetéről nemsokára külön cikkben számolunk be. Most csak annyit, hogy elkezdődött a terepi munka. Meg is jelent hangulatkeltő cikk (nem nálunk!), hogy vágják az ártér fáit. Kiruccantam a környékre, és megnyugodtam, hogy valójában egészen más a helyzet. A NIF munkatársai épp a kettőről három méterre szélesítendő, újonnan térkövezett kerékpárút nyomvonalát mérték és tűzték ki, úgy, hogy az eddigihez hasonlóan, szórakoztatóan kanyargó pálya elkerülje a fákat, sőt azok gyökérzetét is.

Annyira komolyan veszik a fák túlélését, hogy néhány helyen ennek érdekében 2,5 méteresre szűkítik az utat. Létesítenek átereszeket is a csapadékvíz elvezetésére, hogy ne álljon meg szúnyogkeltető pangó víz.

eltunik egy szegyenfolt 03

Amúgy megjegyzendő, hogy az a terület egy természetes állapotú ártéri erdő, valóságos dzsungel, ahol életük végén kidőlnek a fák, de azelőtt is leszakadnak többtonnás ágak. Tele a terület ilyenekkel. És persze rázuhanhatnak a kerékpárútra, biciklis csoportra is. Aki netán élőlánccal védené az elöregedett, veszélyessé vált példányokat, lesz majd szíves odaülni a vádlottak padjára, amikor felelni kell a tragédiáért?

eltunik egy szegyenfolt 02

Ráadásul még egy jó hír: látogatásomkor épp söpörte egy kistraktor az avart a kerékpárútról, Budakalász önkormányzatának megbízásából. Most láttam először ilyet, de remélem, még sokszor fogok!