Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

 eltunik egy szegyenfolt 01

Szentendre és Budapest között nem egyszer láttam tanácstalanul, értetlenkedő arccal bolyongó külföldieket.

Magyarország kerékpáros szégyenfoltja az EuroVelo 6 nemzetközi útvonal Szentendre és Budapest között: a környéket nem ismerő biciklis vándor egyszerre csak erdei földúton találta magát, amely szárazon poros-rázós, eső után sáros. Nem egyszer láttam arrafelé tanácstalanul, értetlenkedő arccal bolyongó külföldieket. Milyen hangulatban értek Fővárosunkba?

eltunik egy szegyenfolt 01

Ez az áldatlan állapot hamarosan megszűnik – az új kerékpárút létesítésének folyamatáról, menetéről nemsokára külön cikkben számolunk be. Most csak annyit, hogy elkezdődött a terepi munka. Meg is jelent hangulatkeltő cikk (nem nálunk!), hogy vágják az ártér fáit. Kiruccantam a környékre, és megnyugodtam, hogy valójában egészen más a helyzet. A NIF munkatársai épp a kettőről három méterre szélesítendő, újonnan térkövezett kerékpárút nyomvonalát mérték és tűzték ki, úgy, hogy az eddigihez hasonlóan, szórakoztatóan kanyargó pálya elkerülje a fákat, sőt azok gyökérzetét is.

Annyira komolyan veszik a fák túlélését, hogy néhány helyen ennek érdekében 2,5 méteresre szűkítik az utat. Létesítenek átereszeket is a csapadékvíz elvezetésére, hogy ne álljon meg szúnyogkeltető pangó víz.

eltunik egy szegyenfolt 03

Amúgy megjegyzendő, hogy az a terület egy természetes állapotú ártéri erdő, valóságos dzsungel, ahol életük végén kidőlnek a fák, de azelőtt is leszakadnak többtonnás ágak. Tele a terület ilyenekkel. És persze rázuhanhatnak a kerékpárútra, biciklis csoportra is. Aki netán élőlánccal védené az elöregedett, veszélyessé vált példányokat, lesz majd szíves odaülni a vádlottak padjára, amikor felelni kell a tragédiáért?

eltunik egy szegyenfolt 02

Ráadásul még egy jó hír: látogatásomkor épp söpörte egy kistraktor az avart a kerékpárútról, Budakalász önkormányzatának megbízásából. Most láttam először ilyet, de remélem, még sokszor fogok!