Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

otproba logo

Ez a mozgalom csakugyan megmozgatott eddig tohonya lustáktól szorgos rekreációs sportemberekig húszezer embert.

Mikor már kezdett véglegesen elszakadni egymástól az olimpikonok, élversenyzők és az átlagos emberek sportja, berobbant a köztudatba az Olimpiai Ötpróba, sok ezernyi aktív hívet szerezve a rendszeres, minőségi, de tisztán amatőr testmozgásnak. Mostantól még motiválóbb részt venni, mert a legkiválóbbak, illetve kisorsolt szerencsések jövőre a helyszínen szurkolhatnak a tokiói olimpia magyar versenyzőinek!

Tartozom a történeti hűségnek megemlíteni, hogy volt ennek előzménye: az 1977-ben meghirdetett „Aranyjelvényesek az Olimpiára”, azaz a XII. moszkvai nyári játékokra, amelyet a Szovjetunió előző évi afganisztáni bevonulása miatt több nyugati ország bojkottált, a keletiek viszont annál inkább iparkodtak népszerűsíteni. Több természeti sportágban – úszás, vízitúra, kerékpártúra, téli gyalogtúra és futás – lehetett vetélkedni, pontokat szerezni, és a legeredményesebbek – egy egész vonatnyi ember – csakugyan kijutottak nézőként Moszkvába. Éveken keresztül ment a sorozat, jómagam kissé később, a 80-as évek elején csináltam meg a próbákat, a Balaton-átúszás kivételével.

A 90-es évek elején Kocsis Árpád (a Budapest Sportiroda ügyvezetője) és eszmetársai igyekeztek újraéleszteni az egészet, majd belátták, hogy állami szerepvállalás nélkül esélyük sincs. 2017 márciusában, ez is meglett, bekapcsolódott a Magyar Olimpiai Bizottság (akkori elnöke Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, a jelenlegi pedig Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes magyar párbajtőrvívó), és mostanában új impulzust adott Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerepvállalása. Erős csapattal játszik tehát, már nem a medencében, hanem a szervezésben Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója, az Ötpróba mozgalom nagykövete. 

otproba 01

Most nem célom leírni az Ötpróbát, aki még nem ismeri, nézzen utána a honlapján, inkább a fent felsorolt személyiségek mai sajtótájékoztatójának főbb pontjaira összpontosítok. Ez a mozgalom csakugyan megmozgatott eddig tohonya lustáktól szorgos rekreációs sportemberekig húszezer embert, indíttatást ad kezdőknek, és új sportágak kipróbálására ösztönöz kiégéssel küzdő önsanyargatókat. Csak néhány számadat: az Ötpróba keretében eddig 578.133 kilométert futottak, 11,504-et úsztak, 7506-ot eveztek, 47.239-et terepkerékpároztak, 327.339-et országúti bringáztak és 102.798-at gyalogtúráztak.

Hogy milyen hatással lehet életérzésekre, sorsokra az Ötpróba népes közösségében sportolni, jól érzékelteti a sajtótájékoztató két díszvendége, a kezdő Conti Viktória és az erős haladó Molnár Mihály – a férfi egyik közös versenyük céljában kérte meg a hölgy kezét. Boldogságot és sikereket kívánunk nekik!

otproba 02

Az egészségen, a sikerélményen és teljesítménypontokért megszerezhető ajándékokon túlmenően mostantól még jutalmazóbb részt venni a mozgalomban, mert aki legalább hatvan pontot gyűjt – jelenleg 250-en vannak ilyenek, de számuk gyorsan gyarapodik, nyárra megtízszereződhet –, bekerül a sorsolásba, amelynek 21 szerencsése úgy juthat ki egy hétre a tokiói olimpiára, hogy utazási- és szállásköltségét a szervezők állják, és jegyet is szereznek nekik, legalább egy sporteseményre. Cserébe mindössze lelkes szurkolást várnak tőlük. Továbbá automatikusan, alanyi jogon kerül be a társaságba a legtöbb pontot szerzett nő, férfi, illetve fogyatékos sportember. A lebonyolítás módja: három egyhetes turnus lesz, mindegyikre külön húznak ki hét főt, és nyolcadiknak megy velük egy-egy a legeredményesebbek közül. Ám a sorshúzási esélyt befolyásolni is lehet: a 120 pontosok neve kétszer, a 180-asoké háromszor kerül a kalapba. Sokkal jobb tehát a sansz, mint a lottóban! Az sincs reménytelen helyzetben, aki majd csak ezentúl kapcsolódik be, mert sok esemény kínálkozik, például egyedül az április 13-14-edikei hétvégén a Vitézlő teljesítménytúra, gyalog, futva, bringával vagy evezve, illetve a Vivicitta futás. Mottó: senki sem nyert még versenyt, aki nem nevezett be!

Nekem személy szerint azért tetszik nagyon az Ötpróba, mert aktívan mozgó emberekkel tölti ki a szakadékot az élsportolók és a mások sportolását tévén nézők között. Most már nem lehet mentségként arra hivatkozni, hogy az olimpikonok szintje úgyis elérhetetlen, tehát nem csinálok semmit – bárkinek itt az alkalom, hogy felülmúlja a többieket, de legfőképp önmagát. Öt sportág, meg hozzá egy kis versenyszellem, versenyrutin, ezt végigpróbálgatva hétpróbás sportember lehetsz!