Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

video

Frissítem a 2014-es listát, már 25 filmet mutatok be nektek 3 részen át.

2014 januárjában jelent meg ennek a cikknek az előző változata. Most frissítem a listát. A filmeket IMDb szavazati alapján rangsoroltam őket. Kérlek benneteket a sorrenden ne kezdjetek el vitatkozni, van olyan film, aminek helyezésével én sem értek egyet. Ez a nagy tömeg véleménye, nem pedig az egyéné. Arra tökéletesen jó, hogy sorrendbe rakjam a filmeket, mivel sokkal többet mond, mint a snassz ABC, vagy gyártási év szerinti rendezés.

Lesz közöttük mozi-, TV-, dokumentum-, rajzfilm. A történetek szólnak kerékpár versenyekről, versenyzőkről, vagy hétköznapi eseményekről. Nagyon változatos a mi gyűjteményünk, akár olvasóink érdeklődési köre. Először egy részesre terveztem, de sajnos, ha 25 youtube videót bele rakok, az élvezhetetlenül belassítja az anyag betöltését, így 3 nap alatt kapjátok készhez az anyagot. Kellemes időtöltést kívánok a cikkhez!

lifecyclesLife cycles
Life cycles
2010
IMDb: 8,5
dokumentum

A Life Cycles a kerékpár csodálatos és látványos útját mutatja be a születéstől az értékesítésig. Ultra HD minőségben, gondolatébresztő narrációval tárja fel az utazást, amely során számtalan történet elevenedik meg a mountain bike és az azt körülvevő kultúra világából. Csatlakozz a kiránduláshoz, haladj velünk a gyönyörű környezetben, és kövesd nyomon a kerékpározás fejlődését! Utazz velünk, tekerj, szerelj, és nézd meg, hogyan születnek és tűnnek el a pályák! Semenuk, Hopkins, Schwartz, McIntosh, McCaul, Agassiz, Hunter és Vanderham vezetésével indul az expedíció az izgalmas útra. A Life Cycles tisztelgés a kerékpár előtt, és biztosan magával ragad majd mindenkit, aki már legalább egyszer bringázott életében!

BiciklitolvajokBiciklitolvajok
Ladri di biciclette
1948
IMDb: 8,3
dráma

Antonio, a munkanélküli családapa hosszú hónapok óta végre munkát kap, mint plakátragasztó. A munkához azonban elengedhetetlenül szüksége lenne biciklire. Miután a jármű a zálogházban helyet cserél a feleség utolsó ágyneműivel, úgy tűnik végre egyenesbe jöhetnek. Ám az első munkanapon ellopják a kerékpárt. Másnap Antonio és kisfia Bruno elkezdik keresni Rómában a bringát.

BellevillerandevuBelleville randevú
Les triplettes de Belleville
2003
IMDb: 7,8
animáció

Champion mélabús vézna kisfiú, akit nagymamája, Madame Souza nevel. Kedvetlen gyermekkorában egyetlen társa Bruno, a nem túl szép, sőt ronda és mafla kutya. Mikor a mókás Souza mama felismeri, hogy a fiúcskát kizárólag a biciklik érdeklik, megajándékozza őt eggyel. A kezdeti örömöt hamar szigorú szellemű edzőgyakorlatok váltják fel - a bicegő idős hölgy esernyővel a kezében, síppal a szájában dirigál. Az évek múlásával Champion a biciklizés nagymesterévé válik, olyannyira, hogy egy napon elindul a híres Tour de France-on. A verseny alatt azonban két, feketébe öltözött, titokzatos férfi elrabolja őt. Nincs mit tenni, Madame Souza és hűséges kutyája, Bruno Champion keresésére indulnak. A nyomok az óceánhoz vezetnek, így hát vízibiciklivel könnyedén átszelik azt. A túlparton egy nagyvárosban találják magukat, melynek neve Belleville. Itt találkoznak a Belleville-i zenészhölgyek triójával, az 1930-as évekbeli Music Hall hajdani különc sztárjaival, akik különleges, elsősorban - sőt, mindig - békából készült eledeleken élnek, s a porszívótól, biciklikeréktől és hűtőszekrénytől kezdve szinte mindent képesek hangszerként megszólaltatni. A három hölgy elhatározza, hogy segítő kezet nyújt Madam Souzának és Brunónak a francia maffia ellen folytatott ádáz küzdelmükben.

StartketkerekenStart két keréken
Breaking Away
1979
IMDb: 7,7
romantikus vígjáték, dráma

Négy kisvárosi srác utolsó nyara ez: a gimnázium véget ért, ők leérettségiztek, és most dönteniük kellene, mihez is kezdenek. Az egyikük világhírű biciklibajnok szeretne lenni, a másik egyetemre készül, a harmadik szerint a legfontosabb a szerelem, míg negyedik társuk az első hármat utánozza. És vicceket mond, és szeretne másmilyen lenni, valahol egészen máshol.

Nosztalgikus, vidám történetükben természetesen egy álom sem válik valóra. Mégis rengeteg mulatságos dolog történik velük: lányok, szülők, tóparti esték, egy Fellini nevű kutya és egyéb csacskaságok töltik ki e négy balfácán napjainak nagy részét.

ginobartaliGino Bartali, az acélember
Gino Bartali - L'intramontabile
2006
IMDb: 7,6
életrajz

Gino Bartali, minden idők egyik legnagyobb kerékpárosa, fiatalkorában majdnem abbahagyja a sportot, miután bátyja egy versenyben meghal. Fra Leonénak azonban sikerül meggyőznie, hogy ne adja fel az álmait. 1948-ban, amikor az Olasz Kommunista Párt vezérét, Palmiro Togliattit majdnem megölik, De Gasperi miniszterelnök arra kéri Bartolit, induljon el a Tour de France versenyen és nyerje meg azt.

AbiciklistaA biciklista
Bicycleran
1987
IMDb: 7,4
játékfilm

Nasim afgán menekült, nincstelen, mint a többiek. Felesége nagyon beteg, kisfiáról is gondoskodnia kell. Munka nem igen adódik. Nasim gondol egyet, biciklire ül és "felülteti" az ostoba kis falu nagy pénzembereit is. Feladja a leckét, ígéri, hogy egy héten át, a falu főterén körbe-körbe karikázik. A helyi nehézfiúk pénzt remélnek ettől a különleges attrakciótól, s belemennek a "játékba". Nasim bőrére fogad mindenki, aki él és mozog...

SracabiciklivelSrác a biciklivel
Le gamin au vélo
2011
IMDb: 7,4
dráma

A 11 éves Cyril Catoul igazi rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve eddigi életét a fiút gyermekotthonba dugja, és egy másik városba költözik. Cyril miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy magára hagyták, makacsul ragaszkodik ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.

szerelmesbiciklistakSzerelmes biciklisták
1965
IMDb: 7,3
romantikus játékfilm

András, Albert és Bence álmai valóra válnak, amikor biciklitúrára mennek a Balatonra. Napfény, vízpart, csinos lányok. András és öccse Bence ugyanannak a lánynak csapják a szelet, Eszternek. András ráveszi öccsét, hogy mondjon le a lányról, akit egy este meghódít, ám másnap elhagy. Eszter a fiú után megy, de András elküldi.

folyt.köv. holnap

A filmek ismertetői a port.hu, a moziplakátok az imdb.com weboldalról származnak.

Kapcsolódó cikkek

  • Mozi és a kerékpár 3/2
  • Mozi és a kerékpár 3/3