Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
prev
next

video

A téli hidegre tekintettel bemutatom kedvenc bringás filmjeimet.

Brrr! Hideg van! Sokunk ilyenkor kevesebbet, vagy egyáltalán nem bicózik. Többet ülünk a TV előtt és mekkora öröm, ha véletlenül belefutunk egy bringás filmbe.

Összeszedtem nektek egy csokorra valót, és az IMDb szavazati alapján rangsoroltam őket. Kérlek benneteket a sorrenden ne kezdjetek el vitatkozni, van olyan film, aminek helyezésével én sem értek egyet. Ez a nagy tömeg véleménye, nem pedig az egyéné. Arra tökéletesen jó, hogy sorrendbe rakjam a filmeket, mivel sokkal többet mond, mint a snassz ABC, vagy gyártási év szerinti rendezés.

A történetek szólnak kerékpár versenyekről, versenyzőkről, vagy hétköznapi eseményekről. Nagyon változatos a mi gyűjteményünk, akár olvasóink érdeklődési köre. Kellemes időtöltést kívánok a cikkhez!

 PedalkiralyPedálkirály
Le Vélo de Ghislain Lambert
2001
IMDb: 6,5
vígjáték

Kezdjük egy vígjátékkal, ami görbe tükröt tart a kerékpárversenyzők elé. A film hőse „profi” kerékpáros a '70-es években. Az amatőr státuszból nagy nehezen küzdötte fel magát, de sem fizikailag, sem lelkileg nem alkalmas arra, hogy igazán komoly versenyeket nyerjen. Ennek ellenére robusztus alkatú bátyja úgy dönt, hogy a menedzsere lesz, és nem hagyja, hogy öccse feladja. Mindeközben megismerhetjük a biciklizés hőskorát, amikor a győztesek először lettek igazi sztárok és érdekes dolgokat tudunk meg a doppingolásról, a csapatmunkáról, a szponzorrendszer kialakulásáról, vagy éppen a sportriporteri munka fonákságairól.

ginobartaliGino Bartali, az acélember
Gino Bartali - L'intramontabile
2006
IMDb: 7,3
életrajz

A film Gino Bartaliról, minden idők egyik legnagyobb kerékpárosának életéről szól. Gino fiatalkorában majdnem abbahagyja a sportot, miután bátyja egy versenyben meghal. Fra Leonénak azonban sikerül meggyőznie, hogy ne adja fel az álmait.

anagyfaustoA nagy Fausto
Il grande Fausto
1995
IMDb: 7,0
életrajz

Fausto Coppi, a nagy kerékpáros életrajzát bemutató kétrészes film igazi élmény nemcsak a nézők, hanem a mai kerékpáros versenyzők számára is. Az alkotók archív felvételekkel teszik élményszerűbbé az akkori kor hangulatát, s a játékfilmben többször láthatunk bejátszásokat a nagy olasz kerékpárversenyről, a Giro d'Italia futamairól.

AskotkerekparosA skót kerékpáros
The Flying Scotsman
2006
IMDb: 7,1
életrajz

A kerékpáros Chris Boardman olimpiai bajnokságot nyert 1992-ben, Bracelonában. Sikere senkit sem sokkolt jobban, mint egykori versenytársát, Graeme Obree-t. A munkanélküli segélyből tengődő Obree régebben többször is legyőzte, ám ellentétben Boardmannel, a sikereit sohasem tudta kiaknázni. A huszonhét éves férfi elhatározza, hogy tesz még egy próbát. Szponzor és pénzügyi háttér nélkül csak a régi barátjára, Malky McGovernre, illetve a feleségére, Anne-re számíthat. Obree saját maga tervezte és építette meg a kerékpárját, amellyel 1993-ban az egyórás kerékpározás bajnoka lett.

A filmben végigkövethetjük ennek a zseniális kerékpárépítő kerékpárosnak és az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) harcát. Az előbbi mindet bevet a siker érdekében, még az utóbbi -védve a nagy gyártók érdekeit- ahol csak tudja gátolja. Jól látszik, hogy itt nem a zseniális teljesítmény, hanem csak az üzleti érdekek számítanak.

aprogramA program: Egy legenda bukása
The program
2015
IMDb: 6,5
életrajz, dráma

Lance Armstrong sokszoros Tour de France "győztes" kerékpáros. 2012-ben azomban kiderült, hogy csak egy csaló. Ez a film a világ talán leghíresebb és legsikeresebb csalójának felemelkedéséről és bukásáról szól. Bukása nem egyszerű botrány volt, hiszen egy egész szervezet állt mögötte, amely fedezte és doppingszerrel látta el. David Walsh azonban mindent feltett arra, hogy lebuktassa ezt a hőst, és végül sikerrel járt. Ezt mneséli el az igen izgalmas film.

HegyekpoklaHegyek pokla
American Flyers
1985
IMDb: 6,5
dráma

Ez a kedvenc bringás filmem. Szuper történettel és jó zenékkel. A két testvérről szól (David és Marcus), akik apjuk halála óta nem találkoztak. David magába forduló fiúvá vált, aki rengeteget bringázik és különösebb célok nélkül. Bátyja sikeres sportorvos, aki még mindig versenyszerűen biciklizik. Amikor hosszú idő után újra találkoznak, Marcus rábeszéli öccsét, hogy induljanak a Nyugat Pokla elnevezésű versenyen a coloradoi Sziklás hegységben. A kihívás és a közös felkészülés közelebb hozza egymáshoz a két testvért.

FeknelkulFék nélkül
Premium Rush
2012
IMDb: 6,5
akció

Wilee New York-i kerékpáros futár. Pontosabban a legjobb és a legvagányabb, aki őrült tempóban cikázik a kocsik között, és igyekszik kikerülni a nem várt akadályokat, legyen szó autóról vagy gyalogosról. Az egyik küldemény miatt azonban a veszély egy másik dimenziója tárul fel előtte. Kiderül, hogy a cuccra egy korrupt zsarunak is fáj a foga. A fickó üldözni kezdi a városon át, és Wilee-nek minden ügyességére szükség van, ha életben akar maradni. Remek akció jelenetekkel és érdekes látványával kellemes szórakozás nem csak bringásoknak.

EzustkerekEzüstkerék
Quicksilver
1986
IMDb: 5,7
akció

Jack Casey kerékpáros futár, aki miközben a levelekkel és csomagokkal keresztül-kasul száguld a városon, baljóslatú gyilkossági ügybe keveredik. Szoros barátság alakul ki közte és biciklis kollégája, Terri között. Kapcsolatukat nem várt sötét események árnyékolják be, Terri gátlástalan kábítószer-kereskedők markába keveredik. John választás elé kerül, ám a lányért mindenre képes. Először is gyorsan kell cselekednie. Lélegzetelállító, őrült hajsza veszi kezdetét, és Jacknek minden bátorságára szüksége van, hogy tartsa a ritmust. Nem is tehet mást, különben meghal.

BiciklitolvajokBiciklitolvajok
Ladri di biciclette
1948
IMDb: 8,3
dráma

Antonio, a munkanélküli családapa hosszú hónapok óta végre munkát kap, mint plakátragasztó. A munkához azonban elengedhetetlenül szüksége lenne biciklire. Miután a jármű a zálogházban helyet cserél a feleség utolsó ágyneműivel, úgy tűnik végre egyenesbe jöhetnek. Ám az első munkanapon ellopják a kerékpárt. Másnap Antonio és kisfia Bruno elkezdik keresni Rómában a bringát.

StartketkerekenStart két keréken
Breaking Away
1979
IMDb: 7,7
dráma

Négy kisvárosi srác utolsó nyara ez: a gimnázium véget ért, ők leérettségiztek, és most dönteniük kellene, mihez is kezdenek. Az egyikük világhírű biciklibajnok szeretne lenni, a másik egyetemre készül, a harmadik szerint a legfontosabb a szerelem, míg negyedik társuk az első hármat utánozza. És vicceket mond, és szeretne másmilyen lenni, valahol egészen máshol.

Nosztalgikus, vidám történetükben természetesen egy álom sem válik valóra. Mégis rengeteg mulatságos dolog történik velük: lányok, szülők, tóparti esték, egy Fellini nevű kutya és egyéb csacskaságok töltik ki e négy balfácán napjainak nagy részét.

A moziplakátok az imdb.com weboldalról származnak.