Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

kerkpr vsrlsArról sokat olvasunk, hol NE vegyünk kerékpárt, milyen helyen NE szereltessünk, de akkor mégis HOL vásároljunk?

Tekintettel arra, hogy az internet hatalmas segítség manapság, ebben is nyugodtan támaszkodhatunk rá. Keressünk a neten lakóhelyünkhöz közel eső kerékpár üzleteket és látogassuk meg az oldalaikat, tájékozódjunk. Rengeteg bringaboltnak van már jól használható, sok hasznos információval feltöltött weboldala. Azonban azt, hogy egy bolt megbízható-e, azt csak akkor tudjuk meg, ha ellátogatunk hozzájuk.

Mindenképpen több kerékpárboltot kell felkeresni. Megnézni az aktuális készletet, kérdezgetni, beszélgetni, kellemes/kellemetlen benyomásokat szerezni.

A jó kereskedő nem csak egyszer ad el egy bringát, hanem nyomon követi az eladott kerékpár életútját. Célja, hogy a vásárlói szívesen jöjjenek vissza az üzletébe, olyan kerékpárt árul, melyet maga is nyugodt szívvel használna. Messziről kerüli azon termékeket, melyekről sejthető, hogy a későbbiekben sok garanciális fejtörést fog okozni.

És itt jön a lényeg! Ha a kerékpárbolt valóban csak nyereség orientált, akkor nem feltétlenül tesz fel kérdéseket. Ott minden bizonnyal a kedves vevő lesz az, aki többet kérdez, az eladó pedig lelkesen válaszolgat. Neki az a célja, hogy eladjon.

Ezzel szemben, amikor egy vérbeli kerékpárboltossal találkozik az ember -nem egy nagyvállalati alkalmazottal-, egyből észrevehető lesz a különbség. A tulajdonos, aki a saját üzletében dolgozik, és azok alkalmazottai -rendszerint maguk is szerelmesei a kerékpározásnak-, elárasztanak minket a kérdéseikkel.

  • Milyen terepen szeretné használni a kerékpárt? Aszfalton vagy földes, murvával leszórt úton, esetleg mindkettőn?
  • Milyen terhelést fog kapni a kerékpár? Itt gyakran megkérdezik a rider súlyát és azt is, hogy esetleg túra felszerelést hordoz-e majd a kerékpáron.
  • Milyen felszereltségű kerékpárban gondolkozik? Sárvédővel, csomagtartóval, első + hátsó világítással, kitámasztóval, esetleg plusz kiegészítőkkel, KRESZ szabályoknak megfelelően felszerelt kerékpárra vágyik?
  • A kinézet, a komfort mennyire fontos a számára?
  • Átlagban mennyi az a megtett táv, vagy rendszeresség amikor is használni szeretné a kerékpárt? Napi szinten vagy csak alkalom szerűen?
  • Versenyzésre szeretné-e használni a kerékpárt vagy csak hobby célok foglalkoztatják?
  • És végül de nem utolsó sorban, milyen árfekvésben keres bringát?

Soknak tűnhet ez az információ, mely ilyenkor elhangzik, mégis azt kell, hogy mondjam, ezek nélkül maximum sötétben tapogatózik a vásárló és az eladó egyaránt. Ugyanis lehet, hogy a vásárlónak megtetszik egy csinos MTB kerékpár, de a beszélgetés során hamar kiderül, hogy szinte sohasem fog vele azon a terepen haladni, ahová az való volna.

kerekparbolt

Nagyon fontos szerepet töltenek be a a kerékpár boltokban a hozzáértő értékesítők. Ők pontosan tudják melyik kerékpár milyen felszereltséggel, mit tud és milyen körülmények, terepviszonyok között tudják azt a teljesítményt nyújtani, amire valójában vágyunk. Hallgassunk rájuk és bízzunk a szakértelmükben.

Értelem szerűen, amikor megvan a márka, a típus, utána jön a termetnek megfelelő méret kiválasztása, mely szintén nagyon fontos tényező és semmiképpen sem elhanyagolható.

Az sajnos nem várható el, hogy egy kisebb ámde lelkes vezetéssel rendelkező üzlet teljes méretválasztékot tartson készleten. Az viszont igen, hogy lehetőleg több márkából lehessen válogatni és, ha nem is az összes szegmenst és típust, de a legkeresettebb fajtákat tartsák a boltok. A méretproblémákat az ügyes kereskedő néhány napon belül megoldja.

A kerékpár vásárlást soha ne hamarkodjuk el. Tájékozódjunk az árakról, esetleges akciókról, kerékpár beszámításról, cseréről. Kérdezzük meg, hogy a vételár tartalmazza-e az üzembe helyezés költségét? Amennyiben nem, úgy kérdezzünk rá, hogy az milyen plusz költséget jelent ez majd nekünk!

Fontos, hogy tájékozódjunk a garanciális feltételekről és a jótállásról. Manapság csodás marketing fogásokat lehet olvasni és látni a neten, örök élet garanciáról és társaikról. Fontos azonban az apró betűs részt is elolvasni...

Tisztában kell lennünk azzal, milyen feltételeknek kell ahhoz megfelelnünk, hogy a garancia érvényes legyen és az esetleges panaszunkkal hová fordulhatunk. Jó pont lehet a boltnak, ha kérdés nélkül kitér a garanciális feltételekre és a garancia alá nem tartozó szolgáltatásokra, alkatrész cserékre. Igen, ugyanis ilyen is van!

Egy jó kerékpárboltos minden eladott kerékpár esetében felhívja a figyelmet a kötelező "ingyenes" úgy nevezett első garanciális átvizsgálásra. Ez gyártónként eltérő lehet, de általában véve 3 hónapon belül vagy 50-60 km megtétele után kell vissza vinni a kerékpárt után állításra. Ennek tényét rögzítik a garancia füzetben, melyet vásárláskor adnak át nekünk. Amennyiben ez a garanciális után állítás elmarad, úgy a kerékpár elveszítheti a garanciáját.

Ennél az átvizsgálásnál a kerékpárt szerelő állványban átellenőrzik, újra beállítják a fékeket, váltókat, centrírozzák a kerekeket, meghúzzák azokat a csavarokat, melyek az első használat során lelazulhattak. Ez után a művelet után már teljes egészében birtokba lehet venni a kerékpárt.

Bár már sok mindenről ejtettünk szót, egy nagyon fontos tényezőt még nem jártunk körül. Ez pedig az ár! Amit alapvetően el kell, hogy mondjunk, az az, hogy a legtöbb kerékpár kis hazánkban szabott áron kerül kereskedelmi forgalomba. Ez alatt a gyakorlatban azt értjük, hogy ugyanazon márka ugyanazon termékét minden kerékpárboltban, webshopban, hirdetésben ugyanazon áron kötelező értékesíteni!

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem létezhetnek akciós bringák! Nagyon is vannak! Például azok, melyek nem az adott év modelljei, hanem előző évekből megmaradt készletek, vagy tegyük fel a hazai márka forgalmazója egységesen akciózza kerékpárjait. Ilyenkor a kereskedők is követik ezt a lehetőséget és akciós áron kínálják a bringákat.

kerekparbolt2

A másik fontos kérdés az ár tekintetében, hogy egy adott kerékpárhoz, milyen egyéb plusz szolgáltatás jár?

Sok helyen van csereakció, vagy használt kerékpár beszámítás, különböző feltételekkel, esetleg ajándék kiegészítők, repi anyagok, tollak, kulcstartók, stb. Ezek az összetevők mind a döntésünket befolyásoló tényezők.

Van ahol extra garanciát vállalnak, bizonyos feltételek mellett, a további évek tekintetében. Ezek is sokat számíthatnak a vásárlás szempontjából.

Továbbá az sem elhanyagolható, hogy az adott kerékpárboltban milyen fizetési lehetőségeket tudunk igénybe venni. A legjellemzőbb az, amikor készpénzzel és bankkártyával is lehet fizetni. Ezek egészülhetnek még ki, különböző áruhitel adta lehetőséggel. Ebben az esetben a kereskedőnek rengeteg olyan feltételnek kell megfelelnie, melyek a vásárló szempontjából sem elhanyagolhatóak. Az áruhitel ügyintézőnek ugyanis folyamatosan képzettnek és naprakésznek kell lennie a változásokkal kapcsolatban, valamint a kerékpárboltnak rendelkeznie kell egy olyan lehetőleg szeparált helységgel, ahol a személyes adatok védelme megvalósulhat. Az eladópulton kitöltött hiteligénylő lap, nem a legmegfelelőbb.

Az áruhiteleknél mindig meg kell nézni a kerékpár vételárát és azt, hogy a hitel lejártakor, mennyivel többet fizetünk ki. Kecsegtetőek ezek a lehetőségek, de sajnos nagyon észnél kell lenni.

A SZÉP kártya elfogadás kerékpár üzletben a jelenlegi jogszabályoknak (2016) megfelelően nem támogatott. Bár több helyen is találkozhatunk ilyen fizetési lehetőséggel, fontos tudnunk, hogy a kerékpár vásárlás teljes mértékben szabály ellenes a hatályos jogszabályok alapján!

Sokan trükköznek vele és elfogadják egyéb szolgáltatást leszámlázva, pl kerékpár kölcsönzés, de ebben az esetben fontos tudnunk, hogy a garanciája a kerékpárnak máris semmis, ha nem a megvásárolt termék, hanem egy egészen más tétel szerepel a számlán. Persze ez a vásárlót nem nagyon szokta érdekelni, neki csak az a fontos, hogy ne a zsebéből kelljen kifizetni készpénzben a hőn áhított kerékpárt, ugyanakkor, ha egy ellenőrzés során bebizonyosodik a helytelen felhasználás, mind a kerékpárbolt, mind pedig a vásárló súlyos következményekre számíthat.

Bár a kerékpár vásárlás egyszerűnek tűnhet, közel sem az! A legfontosabb, hogy jó minőségű kerékpárhoz jussunk, kedvező áron és ne hagyjuk magunkat olyasmire rábeszélni, ami nem a mi igényeinknek felel meg. Egy jól megválasztott kerékpárral élményt fog nyújtani a tekerés. Kellemes lesz egy öreg és nehézkes bringáról átülni egy könnyeden mozgó nyergébe, amivel új lehetőségek nyílhatnak előttünk. Sokan úgy fogalmaznak, ég és föld a különbség érzése. Jó kerékpározást!

Forrás:dunakerekparblog

Szerkesztette, rövidítette:olaf