Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

VrosibringzsMi történik a szervezetedben bringázás közben? Mennyi energiát emészt fel a bicajozás? Ha érdekel olvass tovább!

A kerékpározásnak számtalan válfaja van. A legismertebb legelterjedtebb módozatai a terep-, az országúti-, a túrakerékpározás és a szoba kerékpározás azon belül is a spinning. Közös jellemzőjük, hogy kortól nemtől függetlenül gyakorolható és élvezhető, az élettani hatása ugyanaz.

Élettani hatások
A kerékpározás javítja az állóképességet, segít a zsírégetésben. Az izommunkában elsősorban a láb izmai vesznek részt, de természetesen a felsőtest, csípő rögzítése, a karok, nyak, váll megfeszítése, a kormány irányítása is dolgoztatja az izmokat.

Alapvetően azonban az alsó testfélen az izomfeszülés állandó, viszont az izom rövidül és nyúlik, a felső testfélen az izomhossz nem változik, azonban a feszülés mértéke változik.

A kerékpározás élettani hatásai igen előnyösek. Javítja a szív-érrendszer állóképességét, gazdaságossá teszi a szív munkáját, fokozza a szervek vérellátását, ezáltal oxigenizációját, javítja a légzőrendszer munkáját és az anyagcsere paramétereket, vagyis csökkenti a vérzsír (triglicerid) szintet, emeli a védő-koleszterin (HDL) szintet, fokozza a cukor-toleranciát, és még hosszasan sorolhatnánk.

Lássuk, miről is van szó! Ki ne emlékezne arra a napra, amikor első métereit tette meg segítség nélkül kétkerekűn? Talán először tapasztalta meg az ú.n. kompetencia-élményt, vagyis a „képes vagyok rá" érzést. Számos pszichológiai kutatás bebizonyította, hogy a kerékpározás a testi egészség mellett (a menet közbeni élmények, ingerek) a szellemi és a lelki egészséget is megalapozza.

edzesescigi

Mennyi energiát igényel a biciklizés?
Egy folyamatos, egyenletes, egy órán át tartó, alacsony intenzitású kerékpározás (túrázás, biciklizés) kb. 300kcal-t igényel. Ez nagyon kedvező a fogyókúrázóknal, mivel az elvesztett energia nagy része a zsírokból származik.

A versenyzés, az intenzív bringázás és a spinning (edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik), hatására akár 700-800 kalóriát is elégethetünk. Viszont ennek jelentős része szénhidrát. Ez tehát fogyásra (a tévhitek ellenére) nem igazán alkalmas, viszont kiválóan növeli az állóképességet.

Egyél-igyál bringázás közben!
A szabadidősport kényelmes túratempója kb. 18-20km/h sebességtartományban van. Ha huzamos, akár három óránál is többet tekerünk, akkor biztosítani kell a kerekezés alatti folyadékpótlást, és a szénhidrátbevitelt.

Hosszú bringázás alatt elégtelen szénhidrát bevitel esetén jelentkezhet az eléhezés tünete, amikor hirtelen jelentkező fáradtságot érzünk, amely azonnali lassításra, megállásra kényszerít. (Ilyenkor meg kell állni pihenni, enni.) Ennek oka a szénhidrátraktárak lemerülésében keresendő. Mindezt elkerülendően célszerű a bringázás alatt folyamatosan kis mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrát forrást biztosítani. Ilyen élelem a banán, az energiaszelet, a müzliszelet.

A cikk a sportorvos.hu Kerékpározás - A sportorvos ajánlása című cikke alapján készült