Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

ByerekBiciklizniTanul01Könnyen és egyszerűen.

Az alábbi módszer nem az én agyam szüleménye. Én is csak hallottam, de mivel bevált, úgy gondolom érdemes közkincsé tenni.

Sokszor látjuk a járdán, a játszótéren, hogy anyukák-apukák kerékpározni tanítják a csemetéiket kis biciklin. Seprűnyél a nyereg mögé szúrva és mögötte rohanva néha elengedik a gyereket és lesz ami lesz. A módszer sok eséssel jár, és ha a pici megijed a tanulás hosszú folyamat lesz. Anno engem, sőt gondolom titeket is így tanítottak.

Mit is kell elsajátítani a két keréken történő kerékpározáshoz?
1. Meg kell tanulni egyensúlyozni.
2. Meg kell tanulni pedálozni.
3. Meg kell tanulni kormányozni. (Irányítani a bringát.)
4 Meg kell tanulni elindulni.
5. Meg kell tanulni megállni.

Az alábbi módszer a fentiek figyelembe vételével tudatos tervezésen alapszik. Nincs benne semmi csoda csak logika és fokozatosság.

A futóbicikli
Gyermekünk első járműve általában a háromkerekű motor. Célszerű szinte ezzel egy időben venni neki egy jó futóbiciklit és rászoktatni annak használatára.

Milyen is a jó futóbicikli?
1. Egyszerű mint a faék. (Nincsenek rajta felesleges sallangok pl első fék sárvédő.)
2. Könnyű.
3. Jól gurul.

Lehet, hogy sokan felszisszentek azon, hogy azt tanácsolom ne legyen rajta fék, de higgyétek el: a pici sosem fogja használni. Egyrészt neki még túl bonyolult, nehéz a kezecskéjével behúzni, ösztön szerűen a lábával fékez.

Miután a gyermekünk megszokta a használatát állítsuk be a helyes ülésmagasságot, ami akkor jó, ha a pici a nyeregben ülve nem tudja teli talppal a földet érinteni, hanem csak a lábujjhegyeivel.

A futóbiciklivel a gyerek megtanul kormányozni és egyensúlyozni és megállni. Az első nyarunk biztosan a futóbiciklin telik el, ami nem baj, mivel kisebb fáradsággal lehet már messzebb menni. (bölcsőde, bolt stb.)

P7260497

Hamarosan azt vesszük észre, hogy a pici a kisebb lejtőkről a lábát felemelve gurul le. Gratulálhatsz neki, mivel a kormányzást és az egyensúlyozást megtanulta. Itt az egyensúlyozásra rá lehet segíteni hosszabb lejtők keresésével (pl garázs lehajtó). Illetve célszerű megvásárolni az első gyermekkerékpárt.

A gyermekkerékpár
Mire figyeljünk a megvásárlásánál?
1. Csemeténk magasságától függ a mérete. (valószínűleg 12"-os kerékméretű kell.)
2. Legyen egyszerű, felesleges sallangoktól mentes (teleszkóp, váltórendszer teljesen fölösleges rá)
3. Ha használtat veszünk, műszakilag legyen 100 %-os állapotban.

A következő lépés erre ráültetni a gyermeket, mihelyt felnő hozzá méretben. Először természetesen támasztókerékkel fogja használni.

P5110208

Egy nagyon fontos műveletet kell elsajátítania: a pedálozást. Majd tapasztaljátok, hogy ez nem is megy olyan egyszerűen. Én nem túl szorosan egy klipszszíjjal rögzítettem a cipőjét a pedálra és tologatva vezettem rá a pedál és a hajtókar használatára. Ezt egyébként télen egy teremgarázsban, egy hosszabb folyosón kényelmesen be lehet gyakorolni.

A következő tavasszal csemeténk párhuzamosan fogja használni a futó bringát a négykerekűjével. Itt célszerű a négykerekű felé terelni a figyelmét, hogy minél többet üljön rajta, erősödjenek a pedálozást segítő izmai, tanulja meg biztonságosan kezelni a bicót.

A nagy nap
Ha úgy érezzük, hogy a pici ügyesen használja a bringát és motivált a két kerekezésben, akkor leszerelhetjük a támasztókerekeket. (Nekünk motiválásban érdekes ez a rajzfilm adta meg a végső lökést: Bori és a piros bringa)

Nincs sok dolgunk, rá kell ültetni a gyereket a bringára, kicsit meglökni és gyakorlatilag el is indult magától.

ByerekBiciklizniTanul01

Amiről nem szóltam: bukósisak, bringás kesztyű alap!

Jó bringázást!