Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

ByerekBiciklizniTanul01Könnyen és egyszerűen.

Az alábbi módszer nem az én agyam szüleménye. Én is csak hallottam, de mivel bevált, úgy gondolom érdemes közkincsé tenni.

Sokszor látjuk a járdán, a játszótéren, hogy anyukák-apukák kerékpározni tanítják a csemetéiket kis biciklin. Seprűnyél a nyereg mögé szúrva és mögötte rohanva néha elengedik a gyereket és lesz ami lesz. A módszer sok eséssel jár, és ha a pici megijed a tanulás hosszú folyamat lesz. Anno engem, sőt gondolom titeket is így tanítottak.

Mit is kell elsajátítani a két keréken történő kerékpározáshoz?
1. Meg kell tanulni egyensúlyozni.
2. Meg kell tanulni pedálozni.
3. Meg kell tanulni kormányozni. (Irányítani a bringát.)
4 Meg kell tanulni elindulni.
5. Meg kell tanulni megállni.

Az alábbi módszer a fentiek figyelembe vételével tudatos tervezésen alapszik. Nincs benne semmi csoda csak logika és fokozatosság.

A futóbicikli
Gyermekünk első járműve általában a háromkerekű motor. Célszerű szinte ezzel egy időben venni neki egy jó futóbiciklit és rászoktatni annak használatára.

Milyen is a jó futóbicikli?
1. Egyszerű mint a faék. (Nincsenek rajta felesleges sallangok pl első fék sárvédő.)
2. Könnyű.
3. Jól gurul.

Lehet, hogy sokan felszisszentek azon, hogy azt tanácsolom ne legyen rajta fék, de higgyétek el: a pici sosem fogja használni. Egyrészt neki még túl bonyolult, nehéz a kezecskéjével behúzni, ösztön szerűen a lábával fékez.

Miután a gyermekünk megszokta a használatát állítsuk be a helyes ülésmagasságot, ami akkor jó, ha a pici a nyeregben ülve nem tudja teli talppal a földet érinteni, hanem csak a lábujjhegyeivel.

A futóbiciklivel a gyerek megtanul kormányozni és egyensúlyozni és megállni. Az első nyarunk biztosan a futóbiciklin telik el, ami nem baj, mivel kisebb fáradsággal lehet már messzebb menni. (bölcsőde, bolt stb.)

P7260497

Hamarosan azt vesszük észre, hogy a pici a kisebb lejtőkről a lábát felemelve gurul le. Gratulálhatsz neki, mivel a kormányzást és az egyensúlyozást megtanulta. Itt az egyensúlyozásra rá lehet segíteni hosszabb lejtők keresésével (pl garázs lehajtó). Illetve célszerű megvásárolni az első gyermekkerékpárt.

A gyermekkerékpár
Mire figyeljünk a megvásárlásánál?
1. Csemeténk magasságától függ a mérete. (valószínűleg 12"-os kerékméretű kell.)
2. Legyen egyszerű, felesleges sallangoktól mentes (teleszkóp, váltórendszer teljesen fölösleges rá)
3. Ha használtat veszünk, műszakilag legyen 100 %-os állapotban.

A következő lépés erre ráültetni a gyermeket, mihelyt felnő hozzá méretben. Először természetesen támasztókerékkel fogja használni.

P5110208

Egy nagyon fontos műveletet kell elsajátítania: a pedálozást. Majd tapasztaljátok, hogy ez nem is megy olyan egyszerűen. Én nem túl szorosan egy klipszszíjjal rögzítettem a cipőjét a pedálra és tologatva vezettem rá a pedál és a hajtókar használatára. Ezt egyébként télen egy teremgarázsban, egy hosszabb folyosón kényelmesen be lehet gyakorolni.

A következő tavasszal csemeténk párhuzamosan fogja használni a futó bringát a négykerekűjével. Itt célszerű a négykerekű felé terelni a figyelmét, hogy minél többet üljön rajta, erősödjenek a pedálozást segítő izmai, tanulja meg biztonságosan kezelni a bicót.

A nagy nap
Ha úgy érezzük, hogy a pici ügyesen használja a bringát és motivált a két kerekezésben, akkor leszerelhetjük a támasztókerekeket. (Nekünk motiválásban érdekes ez a rajzfilm adta meg a végső lökést: Bori és a piros bringa)

Nincs sok dolgunk, rá kell ültetni a gyereket a bringára, kicsit meglökni és gyakorlatilag el is indult magától.

ByerekBiciklizniTanul01

Amiről nem szóltam: bukósisak, bringás kesztyű alap!

Jó bringázást!