Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

fjdalomskerkpr01Több ezer kerékpárost küldenek feleslegesen prosztatarák szűrésre, mert a pedálozás megnöveli a rák egyik jelzőjének számító vérfehérje szintjét.-írja a napidoktor.hu

Sok orvos nem ismeri fel, hogy a kimerítő pedálozás megnöveli a PSA nevű fehérje szintjét, amely az esetleges prosztatarák egyik legfontosabb markerének számít. Ezért egészséges férfiak tucatjait küldik fájdalmas - és szükségtelen - biopsziára. Ráadásul a probléma egyre súlyosabbá válik, amint Nagy-Britanniában a gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására, vagy edzésként egyre többen pattannak a kerékpár nyergébe.

Chris Eden, a guilfordi Royal Surrey kórház urológusa azt állítja, hogy az orvosoknak rutinszerűen meg kellene kérdezniük a magas PSA értékkel rendelkező férfiakat arról, sokat kerékpároznak-e. Mivel sok orvos nincs tisztában ezzel az összefüggéssel, további szükségtelen kezeléseknek vetik alá pácienseiket pusztán azért, mert a sok kerékpározás eredményekképpen hamis pozitív eredményeket kapnak. Eden ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kerékpározás következtében megnövekedett PSA-szint nem teszi ki a férfiakat a rák kockázatának.

„A kerékpározás átmenetileg valóban megnöveli a PSA-szintet, ezért ha el kell dönteni, hogy a pedálozás okozta-e a megemelkedett szintet, 48 óráig tartózkodni kell a kerékpározástól, majd meg kell ismételni a PSA-tesztet. Ha a kerékpározás felelős az első, magas értékért, ezúttal alacsonyabb lesz az érték" - magyarázta a szakértő.

Eden szerint ironikus, hogy a kerékpározáshoz hasonló testmozgások valójában védelmet nyújtanak a prosztatarák ellen, mivel így megelőzhető a hízás, és megőrizhető az általánosan jó egészségi állapot. A kutató éppen ezért fontosnak tartja, hogy a kerékpárosokat ne riassza el az eredmény előnyös hobbijuktól. A felesleges kényelmetlenségek elkerülése érdekében tehát mindenkinek azt javasolja, hogy ha sokat kerékpározik és PSA-szűrésre megy, mindenképpen említse meg orvosának kétkerekű hobbiját.

Forrás: napidoktor.hu,

Medipress