Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

gyermekbukoVizsgálatok kimutatták, hogy a bukósisak viselés akár 88 százalékkal is csökkentheti a fej- vagy agyi sérülés kockázatát

Egy új tanulmány szerint azokban az amerikai államokban, amelyek kötelezővé teszik a kerékpárral közlekedő gyerekeknek és kamaszoknak a bukósisak viselést, csökkent a biciklis balesetekből eredő halálozások száma a korcsoport körében.

A szakemberek az Egyesült Államokban 1999 és 2010 között bekövetkezett biciklis halálesetek számát vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy a bukósisak viselést előíró államokban ez idő alatt nagyjából 20 százalékkal csökkent a kerékpáros balesetekkel összefüggő halálesetek száma a 16 éven aluli fiatalok körében.

 bukó2

A tanulmányt vezető William Meehan, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa szerint ,amikor törvényi szinten szabályoznak valamit, akkor a szülők ráébrednek a dolog fontosságára, és odafigyelnek, hogy gyermekeikkel betartassák az előírást. Évente nagyjából 900 ember veszti életét kerékpáros baleset következtében az Egyesült Államokban és e halálesetek majdnem háromnegyede fejsérülésből származik - húzták alá a szakemberek.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a bukósisak viselés akár 88 százalékkal is csökkentheti a fej- vagy agyi sérülés kockázatát, ám kevés tanulmány foglalkozott azzal, hogy a sisakviselést előíró törvények nemzeti szinten milyen hatással vannak a közlekedési balesetekből eredő sebesülési és halálozási arányokra.

 bukó1

Az egyesült államokbeli közlekedési balesetekből eredő halálozásokat nyomon követő adatbázis felhasználásával a kutatók összevetették a kerékpározás közben meghalt gyerekek és kamaszok számát azokban az államokban, amelyek bukósisak viselést előíró törvényt vezettek be a tanulmány kezdetén, meg azokban, amelyek nem rendelkeznek hasonló szabályozással.

1999-ben mindössze 16 amerikai államban volt kötelező a bukósisak viselése, és a kerékpáros balesetekkel összefüggő gyermekhalálozás aránya országos szinten nézve négy az egymillióból volt. 1999 januárja és 2010 decembere között 1612, kerékpárral összefüggő halálesetet regisztráltak a 16 éven aluli fiatalok körében. A vizsgált időszakban a bukósisak-viselést előíró államokban 2 biciklis haláleset jutott minden egymillió 16 éven aluli gyermekre, míg a szabályozást nélkülöző államokban ugyanez az arány 2,5 az egymillióból volt.

Forrás: MTI