Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vadászat!
Mikor korlátozzák erdeink látogatását a vadászat miatt?
Keresztül az Északi-középhegységen
   Hungarian (half) Divide élménybeszámoló
Schwalbe Marathon Mondial
  Az igazi mindenes gumi.
Cateye Micro Wireless computer
  Avagy van-e hagyományos kerékpáros computerekre szükség az okostelefonok világában?
Cube Cargo Hybrid
  Egy igazi különlegességet sikerült a tavasszal kipróbálni, amelynek a tapasztalatait megosztom most veletek.
prev
next

top10A kezdő biciklizőnek első lépésben le kell győznie a félelmet a zsúfolt városi forgalomtól és a balesetek kockázatától.

1

1.Újra-/megismerkedés a kerékpárral és a kötelező felszereltség

A biciklizést nem lehet elfelejteni, de a gyakorlatból igencsak ki lehet jönni. Ha évek óta nem bicikliztél, fontos pár órát „ismerkedni” kerékpároddal elhagyatott kis utcákban. Újra meg kell tanulnod: használni a féket, a sebességváltót és magabiztosan elkerülni a kisebb akadályokat. A biciklid alapos ismerete segít kezelni a közúti forgalomban fellépő váratlan helyzeteket.

Elengedhetetlen a biciklid felszerelése lámpával, csengővel, macskaszemekkel, ajánlott a bukósisak a védőszemüveg, és egy biciklis kesztyűt beszerzése is.


2. A KRESZ ismerete

A kerékpárosokra is érvényesek a közlekedési szabályok (Bár ez a fővárosban nem így tűnik.), éppen ezért azok ismerete elengedhetetlen a biztonságos közúti közlekedésért. Kerékpároddal ugyanúgy meg kell állni a jelzőlámpáknál, elsőbbséget kell adni a gyalogos átjáróknál, nem szabad egyirányú utcába a forgalommal szembe menni (kivéve ha ezt tábla megengedi. Hasznos lenne minden kezdő kerékpáros számára kicsit átlapozni a KRESZ-t.

2


3

3. A kerékpár karbantartása

A kétkerekű jó műszaki állapota elengedhetetlen a biztonságos közlekedésben. A kerekeket megfelelő nyomásra fel kell fújni, a fékrendszernek, váltó rendszernek tökéletesen kell működni. A karbantartás történhet otthon is, de bonyolultabb javítások és periodikus ellenőrzések esetében nem árt szakemberhez fordulni.

4. A kerékpár biztonsága – lopás elleni megoldások

A felelőtlenül itt-ott hagyott kerékpárok nagyon is könnyen eltünedeznek, éppen ezért nem árt pár lopást megelőző intézkedés. Mindig kösd le a biciklid, sohase hagyd hosszú ideig ismeretlen helyeken. Ha mégis ellopják, mihamarabb jelentsd a rendőrségen. Ez esetben jó, ha nálad van a biciklid szériaszáma.

·
4


5

5. Közlekedj óvatosan

Kerékpárral is az út megfelelő oldalán kell közlekedni, kanyarodás esetében pedig időben kell kézzel jelezni. Ha jelzőlámpánál váró kocsisor mellett biciklivel suhansz el, akkor is légy óvatos, mert bármelyik percben kinyithatják az egyik autó ajtaját. Mindig az út széléhez közel kell közlekedni, de fontos a biztonsági távolságot megtartani, főként ha autók vannak leparkolva a jobboldalon (sok sofőr, amikor háttal áll ki, nem bizonyosodik meg róla, hogy jön-e valami mögötte). A nagyobb biztonság érdekében jó, ha a jelzőlámpánál legelöl állunk meg, így láthatnak azok az autók is, amelyek jobbra akarnak térni. Ugyanakkor figyelj a többi kerékpárosra is, azokra, akiket előzöl vagy téged előznek meg, mindig őrizd meg a megfelelő féktávolságot. A gyalogosokról se feledkezz meg, akiknek elsőbbséget kell adj az átjárónál.

6. Kereszteződésekben

Egy kereszteződésben probléma nélkül át lehet menni, ha a biciklis előre megy vagy jobbra tér, a balra fordulás lehet kicsit bajosabb. A KRESZ szerint balra kanyarodni kerékpárral nem lehet, le kell róla szállni és áttolni az úttesten. Ilyet viszont még senkitől nem láttam. A lényeg balra fordulni fokozottan óvatosan kell. Légy magabiztos ha elindulsz a megfelelő irányba, semmiképp se figyelj az ideges dudálásokra, amelyek elbizonytalaníthatnak.

6

7

7. Figyelj a villamos vonalára, a gödrökre és a kanálisokra

Azokban a szűk utcákban, ahol a villamos is halad, vagy a nagy villamos-csomópontoknál, fontos odafigyelni, hogy a kerékpár kereke ne kerüljön a villamossín nyomvonalába, ugyanis elveszíthetjük a járgány feletti irányítást. A legjobb módszer, ha az ilyen akadályokon merőlegesen hajtasz át, így elkerülhetőek az esetleges baleseteket, amelyet a kormány hirtelen elfordulása és a bicikli feletti kontroll elvesztése okozhat.

8. Kerékpározás télen

Abban az esetben, ha az utak nedvesek, csak lassan haladjunk, így ha szükséges, biztonságosan és könnyen meg tudunk állni. Télen, amikor az utakat nem borítja hó és jég, figyeljünk az út csúszós részeire, illetve ilyenkor ajánlott vastagabb gumiabroncsot használni, amelyen még apró tüskék is találhatóak. Jégen és megfagyott úton nem ajánlott biciklizni.

8

9

9. A kutyákkal való találkozás

Biciklizés közben megtörténhet, hogy kutyákkal találkozunk, amelyek agresszíven reagálnak a bicikli mozgására. Abban az esetben, ha megugat egy vagy több kutya, vagy utánunk fut, nem szabad megijedni, ellenőrzés alatt kell tartani a helyzetet. Egyes esetekben tartani lehet a sebességet és közben nyugodtan és biztonságot sugárzó hangnemben kell beszélni a támadóhoz, nem ajánlott tovább hergelni az állatot indulatos gesztusokkal és kiabálásokkal. Ha továbbra is követ a kutya, szállj le a bicikliről, helyezd azt magad és a kutya/kutyák közé, és folytasd a kutya nyugtatását ugyanabban a tónusban, majd szép lassan fordulj vissza, és addig hátrálj, amíg békén nem hagynak. Általában a kutyák a mozgó tárgyat támadják, a biciklit vagy a forgó kerekeket, nem magát a biciklist.

10. Forgalmi balesetek és az alkoholos állapot mellőzése

Előfordulhatnak kisebb forgalmi balesetek, incidensek más, az utcán közlekedő járművekkel, sofőrökkel. Ezeket nyugodtan és felelősségteljesen kell kezelni, semmiképpen sem szabad agresszíven fellépni. Alkoholos állapotban semmiképp se biciklizz, mert ha egy autóssal balesetezel, a felelősség rád hárul, még akkor is, ha az autós volt a baleset valódi okozója.

10