Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
prev
next

lakatA kerékpárosok paradicsomában, Hollandiában a rendőrség és a különböző szervezetek erőfeszítéseinek ellenére "országos csapás" és szinte nemzeti sport a drótszamarak lopása.

A kerékpárosok holland szövetségének adatai szerint 2009-ben kilencszázezer biciklit tulajdonítottak el.


Világszerte a kerékpárosok paradicsomaként ismerik Hollandiát, hiszen a 16,6 millió lakosra mintegy 18 millió bicikli jut, emellett az ország több ezer kilométernyi kerékpárútjával is példaértékűnek számít. "Sehol máshol a világon nem lopnak el annyi kerékpárt, mint nálunk" - vélekedik a de Volkskrant című holland lap.

{reklam}Egyre több szervezet és kezdeményezés jön létre a lopások ellen. A kisvárosokban elsősorban a térfigyelő kamerákkal érnek el sikereket - amennyiben a felvételeket valóban figyelik az erre felvett alkalmazottak.

A drágább biciklik vásárlói kerékpárjukat szinte eltávolíthatatlan kódokkal jelölik meg és internetes rendszereken regisztrálják. Így a vásárokon és a használt kerékpárokat árusító kereskedésekben tartott ellenőrzésekkor a hatóságok lefoglalhatják az eltulajdonított kétkerekűeket. De ha nem luxusjárműről van szó, akkor egy ilyen beruházás túl sok lehet a tulajdonosnak. "Ellopták a bicajodat? Lopj magadnak egyet!" - hangzik gyakran a tanács. Az internetes fórumokon a tolvajlásra készülő még hasznos tippeket is kaphat sorstársaitól.

Egy amszterdami pszichológus-hallgató szerint Hollandiában "az a felfogás él, hogy a kerékpár valahogy mindenkié. Talán ez még az önkényes lakásfoglalások idejéből ránk maradt örökség". A lopások hátterében meghúzódó okok azonban nagyon különbözőek lehetnek. "Olyan ez, mint a szenvedélybetegségek" - vélekedik egy fiatal amszterdami férfi, aki mellesleg a kerékpárlakatok széttörésének mestere. Mindegy, hogy lakat, láncos vagy acélsodronyos zár, a "szakértőket" semmi sem állíthatja meg.

Mindenesetre a hollandok közt közszájon forgó vicc szerint a kerékpárszerzésnek létezik egy nagyon egyszerű, bár meglehetősen sok bátorságot igénylő módja. Eszerint határozottan oda kell lépni egy csoport kerékpáros egyetemistához, majd felháborodott hangon elkiáltani: "Az ott az én biciklim!". Legalább egyikük eldobja majd kétkerekűjét, és futásnak ered - akkor kell lecsapni rá és elégedetten eltekerni vele.

Forrás:Metropol