Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
prev
next

Bunakerkpr05Elkezdődhetett tehát a második fázis, a boltkialakítás.

 

 

Tervezgetés, költségvetés, bevásárlás. Minden kapcsolatunkat bevetettünk, hogy a létező legolcsóbb megoldást megtaláljuk. A legtöbb munkát magunk végeztük. Falakat bontottunk, fémet vágtunk, tapétáztunk, gletteltünk és festettünk.

 

Fontos megjegyeznem, hogy a festést már eleve az előre megálmodott arculatnak megfelelően alakítottuk. És eljött az idő, hogy kitérjek az arculatra! Ez a dolog elengedhetetlen manapság egy jól menő vállalkozáshoz. Mi pedig azt szeretnénk! Egy barátom, aki nem mellesleg ismert embereknek és zenekaroknak készít grafikai munkákat, volt segítségünkre a témában. Mi kitaláltuk a színeket és nagyjából azt, hogy mit szeretnénk,, ő pedig komplett tervekkel érkezett és nekünk csak annyi dolgunk volt végül, hogy válogassunk a kínálatból. Mára minden termékünkön, interneten és egyéb helyeken ezzel az arculattal találkozhatnak a minket kedvelők.

Bunakerkpr04

Kezdődik az átalakítás

Visszatérve a boltkialakításra, a festéssel még nincs vége mindennek… Meg kell vásárolni vagy csinálni a berendezést is. A mi esetünkben, lemértük a pulthoz szükséges anyagokat és a fiúk saját maguk rakták össze a méretre szabott elemekből. A szerviz kialakítása szintén egy különleges folyamat, hiszen előre tudni kell, melyik eszközt hová fogjuk majd tenni, tehát itt is volt ám számolgatás nem is kevés.

 

Miután mindent beszereztünk és igyekeztünk nem kifutni a meghatározott anyagi keretből, elkezdődhetett az árubeszerzés hasznos folyamata. Kerékpár üzletről lévén szó, a legtöbb nagykereskedésbe illik elmenni bemutatkozni és közölni, hogy mi már nem az a régi kerékpár üzlet vagyunk akit évek óta betéve ismernek, hanem váltottunk és immáron egészen új névvel és lényegében új csapattal vágunk bele, gyakorlatilag a nulláról. A fogadtatás kedvezően alakult számunkra és örömmel nyugtázták a legtöbb helyen, hogy új céggel folytatjuk a hagyományokat.

Bunakerkpr03

Festek

A nagykereskedések többségénél meg van határozva egy minimum limit, amivel „regisztrálni” lehet, ezzel gyakorlatilag elfogadod a szerződés feltételeket és innentől kezdve árusíthatod a nagyker által forgalmazott termékeket. Ezt akkor érdemes bekalkulálni a költségvetésbe, ha össze kell húzni a nadrágszárat, mint a mi esetünkben. Sajnos mi sem engedhettük meg magunknak, hogy egyből minden nagykerben regisztráljunk, de nem csüggedtünk, mert tudtuk, hogy egy két hónap elteltével erre is sor kerül majd.

 

Az árubeszerzés megtörténte után, hogy ne ússzunk el egyből a háttérmunkában, a beszerzett termékeket be is kellett vételezni, azaz a raktárkészletet nyilvántartásba kellett venni.

 

Fontos, hogy egy bolt életében a háttérmunka, mi nem elenyésző, folyamatosan és pontosan vezetve legyen. Esetünkben ez a folyamat rám hárult.

Bunakerkpr06

A berendezés nagyrésze saját gyártmány

A működési engedélyt gyakorlatilag még aznap megkaptuk, ahogyan a kérelmet beadtam, így egy kicsit megsürgettük a bolt elkészültét. Nem gondoltam volna, hogy az önkormányzat a XIII. kerületben ennyire gyors lesz. Persze én is tudtam, hogy mit kell vinni, cégpapírok, nyomtatványok, stb, de ez mégis nagy öröm volt.

 

Ami a bolt létszámi összetételét illeti, úgy gondolom, három emberrel simán el lehet kezdeni egy kerékpár üzletet. Egy jó szervizes elengedhetetlen, egy kiváló értékesítő, aki nem mellesleg ért a szereléshez is, valamint egy személy, aki a háttér irodai tevékenységet végzi. Gyakorlatilag mindent, ami a működéssel kapcsolatos.

 

Hogy el ne felejtsem, fontos megjegyeznem a bank kiválasztásával és számlanyitással kapcsolatos teendőket. Gondolom mindenki nyitott már bankszámlát életében, azonban ilyen gyorsan, mint mi szerintem még senki. A Tátra utcai fiók vállalati munkatársai előtt le a kalappal. Ahogy megérkezett a bejegyző végzés a cégbíróságról, azonnal rögzítettem az interneten keresztül a banki rendszerben és már mentem is személyesen a bankba. A bankszámlanyitás maximum egy órát vett igénybe. Ami viszont szomorúsággal tölt el, hogy bank kártya leolvasó terminált nem igényelhettem azonnal, mert azt mondták csak akkor foglalkoznak velünk ha elmúltunk három hónaposak.

Bunakerkpr07

Áru feltöltés

Beszéljek néhány kellemetlenségről. A közüzemi mérőórák átírása, míg a gázműveknél egy telefonomba került, addig az ELMŰ-nél másfél hét utánajárással telt.

 

De most vissza a boltnyitáshoz, mert egy kissé elkanyarodtam a témától.

 

Boltunkat megnyitottuk, dübörög, jönnek a vásárlók és régi ismerősök… Ugyanakkor még mindig nem volt weboldalunk valamint egy csomó háttérmunka várt még ránk.

 

Szükséges volt csináltatnunk munkavédelmi, tűzvédelmi, érintésvédelmi ellenőrzéseket és jegyzőkönyveket, valamint kockázatelemzést. Nagyon precízen kezelték a megbízott cégek a folyamatokat. Bemértek, cseréltek, rajzoltak, ragasztottak, elemeztek, betanítottak, stb. (150.000 Ft) Megjegyzem, ezt-azt 3-5 évente természetesen majd ismét el kell végeztetni…

Bunakerkpr08

Alakul a szerviz

El is jött az ideje az első hatósági ellenőrzésnek, melynek során kiderült, hogy Hoppá van egy felmosószer a konyhában, amelyen egy nagy fekete kereszt látható, ami veszélyes anyagnak minősül, így be kell fizetnünk és természetesen jelentenünk is, hogy veszélyes anyagokkal foglalkozunk… Semmi baj, minden egyebet rendben találtak, így a csekket befizettem, a kitölteni valót kitöltöttem és elpostáztam.

 

Mára, három hónappal a nyitás után elmondhatom, hogy talán a nehezén túl vagyunk és mivel elmúltunk három hónaposak, végre talán leszünk annyira jók a banknak is, hogy kihelyezzenek hozzánk egy bankkártya terminált.

Bunakerkpr09

Ugorj be a Dunába!

Úgy gondolom, rengeteg dolgot le lehetne még írni, ami egy kerékpár bolt nyitásával szorosan összefügg, de ez talán egy másik alkalommal egy újabb esti mese tárgyát képezheti.

 

Szerviz eszközök beszerzése, kötelező védőruházat, és munkavédelmi oktatás. Nem ám úgy van az, hogy jó kerékpár szerelő vagy, tudnod kell azt is, mikor miben és hogyan végezheted a munkád…

 

Fotó: Duna Kerékpárbolt

Szöveg: fehér Beáta