Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
prev
next

MaszkA kerékpározás az egészségmegőrzés és sok más szempontból hasznos tevékenység, de a biciklisták mennyire vannak tisztában a légszennyezettség veszélyeivel? -Kérdezi a napidoktor.hu.

Amanda Dryer, a Platt Rehabilitációs Intézet munkatársa szerint a kerékpárosok figyelmét hatékonyabb eszközökkel kellene felhívni a szennyezett levegő légzőszervrendszerre gyakorolt káros hatásaira. A dízelüzemű gépjárművekből származó kipufogógáz nagyon kisméretű részecskéket tartalmaz, emiatt a tüdőbe lélegezve mélyebbre jut, mint a nagyobb részecskék.

Az eleve légzésproblémákkal küszködő emberek számára ez komoly légúti irritációt és légzési nehézséget okozhat. A légszennyezésből származó gázok, köztük a kén-dioxid, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid és az ózon mind káros hatást gyakorolnak a tüdőre: a légutak begyulladnak és összeszűkülnek, légúti irritációt váltanak ki, csökkentik a vér oxigénszintjét és rontják a tüdőfunkciókat.A biciklisták rossz levegőt lélegeznek beKerékpározás közben a fizikai megerőltetés hatására mélyebben lélegzünk, így egy autóban, vagy tömegközlekedési eszközön utazó emberhez képest ötször annyi káros anyag jut a szervezetünkbe. Más megközelítés szerint viszont éppen az autósok vannak nagyobb veszélynek kitéve, hiszen ők egy zárt rendszerben utaznak, ahol sokkal kisebb a légkeringés.

kipufog

A biciklis közösségek tagjai az internetes vitafórumokon a következőket tanácsolják egymásnak: keressenek alternatív útvonalakat a túl forgalmas, zsúfolt utak helyett, a piros lámpáknál ne álljanak be a buszok és az autók mögé, hanem álljanak fel a sor elejére, hogy ne közvetlen közelről lélegezzék be a káros gázokat.

A cikk eredetiben ITT olvasható!