Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 Kerékpárlánc waxolása 2. rész
  A waxolás folyamata, és amiket kipróbáltunk
A hónap megyéje: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kerékpártúra ajánló.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb lista.
Kerüld meg Afrikát a Börzsönyben
  Ilyen nincs és mégis van!
prev
next

BiviklivelIrodba01Egy brit felmérés szerint az élvezeti érték a legfontosabb érv a kerékpározás mellett. Sokan tekernek egészségügyi és takarékossági okokból is, de számos biciklista számára szempont a mozgásforma környezetbarát jellege.



Egy kerékpárhasználatot ösztönző program támogatásául készítette friss felmérését a brit YouGov, amely szerint számos pozitív hozadéka van a biciklizésnek. A kutatás során reprezentatív minta alapján általános fogyasztói véleményt is mértek, de kérdezték a biciklizést sportszerűen űző válaszadók véleményét is. Mindkét csoport esetén a megkérdezés feltétele volt, hogy a válaszadók legalább havi egyszer biciklire üljenek.

A válaszok szerint mindkét csoport számára a legfontosabb érv a kerékpár mellett, hogy örömüket lelik a tekerésben. A sportolók 82, a reprezentatív mintában résztvevők 70 százaléka emelte ki az élvezeti értéket. Szintén nyomos érv a kerékpározás mellett a mozgás, és így a kondíció megőrzése. Ez a sportolói csoport 78, a reprezentatív csoport 58 százaléka számára fontos.

kerekpar_termeszet

A bicikli mint közlekedési forma költséghatékony és környezetbarát döntés is lehet. A sportolók 39 százaléka, a reprezentatív csoport 25 százaléka spórol azzal, hogy kerékpárra ül autó vagy tömegközlekedési eszközök helyett. Előbbiek 21, utóbbiak 12 százaléka használja kifejezetten az autó helyettesítőjeként a biciklit. Emellett a sportolók 17 százaléka, a reprezentatív csoport 6 százaléka azt is jelezte, gyorsabban eljut a munkahelyére, mintha autóval menne. Az olcsóbb közlekedési eszköz sokaknál környezetbarát megoldás is. A sportolók 29, a reprezentatív csoport 15 százaléka azért választja a biciklit, mert így nem szennyezi közlekedése során a környezetet.

A kerékpározásnak, fenti pozitívumai mellett, további lélektani és egészségügyi hatása is van. A megkérdezett sportolók 19, a reprezentatív csoport 7 százaléka jelezte, fontos érv a kerékpározás mellett, hogy segít levezetni a napközben felgyülemlett stresszt.

Forrás: ELTE