Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Balaton kerülés 360 km-en keresztül
  Ez az igazi Balaton kör.
Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
prev
next

idskerkprosAz alábbi cikket az ötvenentúl.hu weboldalon találtuk. Idősebb olvasóink figyelmébe ajánljuk, hiszen az itt leírtak sok felesleges izgalomtól és fájdalmas vizsgálattól kímélhetik meg.


Sok orvos nem ismeri fel, hogy a kimerítő pedálozás megnöveli a PSA nevű fehérje szintjét, amely az esetleges prosztatarák egyik legfontosabb markerének számít. Ezért egészséges férfiak tucatjait küldik fájdalmas – és szükségtelen – biopsziára. Ráadásul a probléma egyre súlyosabbá válik, amint Nagy-Britanniában a gazdasági válság hatásainak ellensúlyozására, vagy edzésként egyre többen pattannak a kerékpár nyergébe.

Chris Eden, a guilfordi Royal Surrey kórház urológusa azt állítja, hogy az orvosoknak rutinszerűen meg kellene kérdezniük a magas PSA értékkel rendelkező férfiakat arról, sokat kerékpároznak-e. Mivel sok orvos nincs tisztában ezzel az összefüggéssel, további szükségtelen kezeléseknek vetik alá pácienseiket pusztán azért, mert a sok kerékpározás eredményekképpen hamis pozitív eredményeket kapnak. Eden ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kerékpározás következtében megnövekedett PSA-szint nem teszi ki a férfiakat a rák kockázatának – adta hírül a MediPress.

vrskereszt– A kerékpározás átmenetileg valóban megnöveli a PSA-szintet, ezért ha el kell dönteni, hogy a pedálozás okozta-e a megemelkedett szintet, 48 óráig tartózkodni kell a kerékpározástól, majd meg kell ismételni a PSA-tesztet. Ha a kerékpározás felelős az első, magas értékért, ezúttal alacsonyabb lesz az érték – magyarázta a szakértő.

Eden szerint ironikus, hogy a kerékpározáshoz hasonló testmozgások valójában védelmet nyújtanak a prosztatarák ellen, mivel így megelőzhető a hízás, és megőrizhető az általánosan jó egészségi állapot. A kutató éppen ezért fontosnak tartja, hogy a kerékpárosokat ne riassza el az eredmény előnyös hobbijuktól. A felesleges kényelmetlenségek elkerülése érdekében tehát mindenkinek azt javasolja, hogy ha sokat kerékpározik és PSA-szűrésre megy, mindenképpen említse meg orvosának kétkerekű hobbiját.

A cikket eredetiben itt olvashatja el.