Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Cateye AMPP lámpacsalád
  2020-ban debütált a Cateye AMPP lámpacsaláddal a felhasználó jól járt, hiszen a fényerősség/ár összehasonlításban a régebbi szériától olcsóbb lett.
Mátrai panoráma túra
  A kedvenc körtúrám a Mátrában
Lazer Coyote bukósisak tartós teszt
  Hét hónap tapasztalatai
Menetpróba: Bulls Lacuba Evo 5F
  Agyváltós PEDELEC próbálgatás
Kréta kerékpáros körtúra 2020 nyarán 1.rész
  Aki Krétára jön nyaralni, de nem mozdul ki Irkálóból, az baromi nagy hülyeséget csinál.
prev
next

Egszsgesebbgyalogskerkpron02Akár autóval, akár busszal vagy vonattal kényszerül valaki naponta utazni a munkahelyére, egészsége sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, mint a gyaloglóké vagy kerékpárral közlekedőké.

Svéd kutatók egy 21 ezer fős kutatás adatait elemezve megállapították, hogy a munkahelyükre többnyire autóval vagy tömegközlekedéssel, busszal vagy vonattal eljutók nagyobb stressznek vannak kitéve, rosszabbul alszanak, kimerültebbek, és saját maguk megítélése szerint rosszabb az egészségük, mint az aktívabb módon – gyalog vagy kerékpárral – közlekedők.

Minél több időt töltenek utazással, annál rosszabb a tömegközlekedést használók egészsége – magyarázta az eredményeket Erik Hanssen, a Lund Egyetem foglalkozás- és környezet-egészségügyi szakembere, aki munkatársaival 21 ezer, teljes munkaidőben dolgozó 18-65 éves munkavállaló adatait elemezte.

Egszsgesebbgyalogskerkpron01A BMC Public Health című szaklapban közölt tanulmány nem bizonyította a mindennapos ingázás és a rosszabb egészség közötti ok-okozati összefüggést – hangsúlyozták a brit Telegraph online kiadása által idézett kutatók.

A szakemberek szerint az egészséget érintő eltérésekben szerepet játszhat az, hogy a különböző módon közlekedő emberek eltérő háttérrel rendelkeznek. Például azok, akik napi egy óránál többet autóztak, jobb egészségi állapotról számoltak be, mint akik csak 30-60 percet vezettek – mindez pedig ellentmond a tanulmány többi részének. Hanssen szerint a valószínű magyarázat az, hogy ezek, a hosszabb távot megtévők inkább magas keresetű, a kertvárosban élő férfiak voltak, akik általában jobb állapotúnak ítélik meg magukat.

Forrás: MTI