Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Bikepacking stílusról kezdőknek
  Soha nem volt még könnyebb "csak úgy elindulni", egy bringával és néhány táskával.
Thermo kulacsok
  Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.
Cateye Kinetic hátsólámpák
  Három „majdnem féklámpa” a legendás japán gyártótól.
MTF villanybringák Magyarországon
  Új márka a láthatáron.
prev
next

bam012011 szeptemberében a magyar lakosság fele ült kerékpárra több-kevesebb rendszerességgel - derült ki többek között a Magyar Kerékpárosklub által végzett, kerékpárhasználatot vizsgáló reprezentatív felmérésből.

A vizsgálat megállapította, hogy az év kilencedik hónapjában a 18 év feletti magyar lakosság 49 százaléka, a Budapesten élők 23 százaléka használt kerékpárt közlekedésre, túrázásra. Közlekedési eszközként a lakosság közel fele (47 százaléka) ült kerékpárra országos szinten, ez az arány Budapesten 18 százalék volt.

A vizsgált időszakban a lakosság 44 százaléka mindennap biciklizett, kirándulásra országosan kilenc százalék, a fővárosban pedig a lakosok 12 százaléka használta kétkerekűjét.

BAMTNS_6a

Forrás: a felmérést a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a TNS-Hoffmann Kft.készítette


A kutatás hatodik hullámából kiderült, hogy a kerékpár-használati arányok szezonalitást és lassú növekedést mutatnak: Budapesten a 2010 májusi és 2011 szeptemberi adat kiugróan magas, 18 százalék volt, bár ennek feltételezhető oka, hogy a Critical Mass időpontja beleesett az adatfelvételbe.

Megállapították, hogy folyamatosan nő azoknak az aránya, akik rendszeresen használják biciklijüket, országosan a heti átlag 8-ról 9,2 napra módosult, ugyanez Budapesten az átlagos 3,4-ről 4,8-ra növekedett.

Az ország sík területein az átlagnál többen, a dombos, hegyes vidékeken számottevően ritkábban kerekeznek. A fővárosban a lakosság arányához képest a legkevesebben választják ezt a közlekedési eszközt (18 százalék).

BAMTNS_6d

Forrás: a felmérést a Magyar Kerékpárosklub megbízásából a TNS-Hoffmann Kft.készítette

Vizsgálták azt is, milyen viszonyban van a kerékpárhasználat az iskolai végzetséggel. Azt találták, hogy a magasabb iskolai végzettségűek kevésbé ülnek biciklire: az elemi iskolát végzettek körében 47 százalék a használat aránya, míg a közép- és felsőfokú végzettségűek körében 33, illetve 30 százalék volt ugyanez.

A nemenkénti következtetéseket is levonták: a férfiak 50 százaléka, míg a nőknek csak 43 százaléka pedálozik.

A Magyar Kerékpárosklub 2010 tavaszától rendszeresen publikál országos reprezentatív adatokat a magyarországi kerékpárhasználat alakulásáról. Eddig hat adatfelvételi hullámra került sor, amelyből az utolsó 2011. szeptember 16. és 21. között történt. Az eredmények a kérdezés előtti 2 hétre vonatkoztak.

A felmérésben azt a válaszadót tekintették kerékpárral közlekedőnek, aki a kérdezést megelőző 14 nap alatt legalább egyszer használta közlekedési céllal kerékpárját, túrázónak, kirándulónak pedig azt, aki szintén legalább egyszer ült rajta. A kutatást 1000 fős mintán végezték.

Forrás:MTI

TNS-Hoffmann