Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

taplalkozasA kerékpározást hosszú távú mozgási/sportolási formaként ismerjük, hiszen órákon át ltekerhetsz, anélkül, hogy elfáradnál.


A hosszú távú fizikai aktivitás azonban egy problémát vet fel: hogyan kell a mozgásban lévő szervezeted megfelelő módon folyadékkal és táplálékkal ellátni kerékpározás során?

{reklam}

fjdalomskerkpr02Mozgásszakértők és dietetikusuk szerint a két óránál hosszabb biciklizések alkalmával komoly figyelmet kell fordítani arra, hogy a fokozott igénybevétel mellett mire van szüksége a szervezetnek. A hosszú (tehát két óránál hosszabb) bringaút előtt, közben és után is szükség van tápanyagbevitelre.

A bringázás előtt annyi táplálékot fogyassz, amennyitől még nem válik kényelmetlenné a kerékpározás, mozgás közben pedig épp annyi kalóriára van szükséged, amennyit hasznosítani tudunk. Tekerés előtt könnyű, de szénhidrátban gazdag táplálékot kell fogyasztanod, erre tökéletes lehet például a banán. (A pörkölt hidd el nem ilyenkorra való)

Hosszú távú biciklizések során sportitalokkal vagy felvizezett gyümölcslevekkel érdemes hidratálni, amiből elegendő szénhidrátot tud felvenni a szervezet. Úgy számolj, hogy óránként legalább fél liter folyadékot kell inni, különösen meleg időben. Menet közben érdemes energiaszeletet (müzli szeletet), banánt fogyasztani.

Kerékpározás után jól fognak esni a tésztafélék, nehezebb ételek. Nekem személyszerint egy kiadós túra után egy félliter kóla az ami igen jól esik.

Amúgy a táplálkzásos számolgatós tudományos dolgoktól nem kell megilyedned a szervezeted tudni fogja mire van szüksége. Azt egyél amit megkívánsz, amire vágysz. Mosoly