Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Hogyan kerüljük meg a Balatont kezdőként?
Tanácsok kezdő túrakerékpárosoknak.
Vár Palócföld! 4/4
  Várnak a Mátra ösvényei.
Vár Palócföld! 4/3
  A Cserhátban jártunk.
Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
prev
next

bikefelmeresEgy, az ausztriai Salzburgban 1992 és 2004 közötti időszakban készített tanulmány kimutatta, hogy míg a kerékpáros közlekedés részaránya 40 százalékkal nőtt, a kerékpárral megtett kilométerekre jutó sérült személyek száma kb. ugyanennyivel csökkent.

{reklam}

fjdalomskerkpr03A közlekedéssel összefüggő halálesetek csupán tíz százalékát teszi ki a közúti balesetekben elhunytak száma. Háromszor annyi ember hal meg a közlekedés által kibocsátott szennyező anyagok következtében. (Hazánkban sajnos nem ilyen jó a helyzet, ezt igazolta a rendőrség országos kerékpárellenőrző kampánya.)

A legtöbben, egészen pontosan 600 000-en halnak meg Európában a rendszeres testmozgás hiánya miatt. A nagyobb kerékpárforgalom hatékony eszköz a mozgásszegény életmód és a károsanyag kibocsátás miatt bekövetkező halálesetek csökkentéséért vívott harcban. Egy átfogó dán egészségügyi vizsgálat szerint a kerékpárosok esetében 30 százalékkal kisebb a halálozás kockázata.

Átlagos edzettségű kerékpáros városi környezetben, a szabályok betartása mellett, napszaktól, illetve forgalmi viszonyoktól függetlenül, 14-19 km/h átlagsebességet tud produkálni. Holland kutatási eredmények szerint azok, akik szerelőműhelyben kénytelenek hagyni autójukat, gyakran újra felfedezik a kerékpárt, mint mindennapos közlekedési eszközt. Az autóról kerékpárra váltó közlekedőknek a fele szerint a kerékpározás kevésbé megerőltető, és gyorsabb, mint amire számítottak. 45 százalékuk állította, hogy a kerékpáron történő szállítás könnyebb és legalább 30 százalékuk szerint a kerékpár kényelmesebb, mint korábban hitték.

Forrás: uh.ro