Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Vár Palócföld! 4/1
 Szeretnél teljesen feltáratlan vidéket megismerni, itt a szomszédban?
Látni és látszani. Nappal is!
  Az hogy te látsz, nem jelenti azt, hogy téged is látnak.
Okostelefon a balszerencsés bringás védelmében
   Ha egyedül tekersz, ott az esély egy olyan balesetre, amikor senki nem tudja rólad, hol és milyen állapotban fekszel.
Nyugati Bástya kerékpártúra 3/1
   Korán keltünk, hogy az augusztusi forróságot és a budapesti forgalmat minél jobban elkerüljük.
Bringás filmek
Évek óta gyűjtögetjük a kerékpáros filmeket itt a legfrissebb 27-es lista.
prev
next

 az e bike ellensege a hideg avagy mire figyeljunk telen

 Az e-bike karbantartása kulcsfontosságú a hideg évszakban.

Nem csak akkor érhetnek meglepetések, ha télen is használjuk pedelec kerékpárunkat, de akkor is, ha gondatlanul pihenni hagyjuk tavaszig. Egy e-bike karbantartása kulcsfontosságú a hideg évszakban.

Egy tél kinyírhatja az aksit…

Ahogy az üzemeltetésről szóló általános cikkünkben is írtuk, egy hagyományos bringa és az e-bike között karbantartás szempontjából az akkumulátor jelenti a legfőbb különbséget. Télen ez hatványozottan igaz, mivel a lítium ion akkumulátorok különösen érzékenyek a hidegre. A cellákban lévő zselészerű anyag fagypont közelében megkeményedik, és veszít vezető tulajdonságaiból. Ha ez rendszeresen megtörténik, akkor maradandóan károsodik az akkumulátor. A szokásos egyszerű példa: ha lemerülve hagyunk fűtetlen garázsban egy e-bike-ot, egy téli hónap leforgása alatt teljesen tönkre mehet. Vagyis – ha a bringát nem is tudjuk a lakásban tárolni – az akkumulátort mindenképpen vegyük ki.

Töltés

Ha használjuk télen is a bringát, érdemes mindig feltölteni használat után, de egyvalamire figyeljünk: a kinti hőmérsékletre lehűlt állapotban ne kezdjük tölteni. Például ha egy hosszabb hideg bringázásból érünk haza, várjunk 1-2 órát, amíg átveszi a bringa (vagy a lakásba bevitt akkumulátor) a szobahőmérsékletet és akkor kezdjük meg a töltést. A sok hidegtöltés is károsíthatja hosszabb távon az akkumulátort. Ha esetleg tudjuk, hogy hosszabb ideig, hetekig nem fogjuk használni a kerékpárt, akkor csak 60-70%-ig töltsük fel és így hagyjuk pihenni.

az e bike ellensege a hideg avagy mire figyeljunk telen

A cikk ITT folytatódik.