Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jajj KULLANCS!!! Mit csináljak?
A kullancs talán a legközismertebb "rovarok" egyike, amelyet tévhitek öveznek.
Gravel túra a Velencei tó körül.
  Egy szuper 70 km-es karika a térségben.
Képriport a Budai-hegység MTB kerékpáros körtúráról
  Egy vagány útvonalon fedeztem fel a Buda környéki hegyeket.
Kerékpárlánc waxolása 3. rész
  Hogyan kell bánni a waxolt lánccal.
Képriport a Naprendszer túráról
  Avagy a sülysápi karika.
prev
next

Kekesi-csucstamadas-Ambringa-versenyzoEgy eddig ismeretlen amatőr kerékpáros percekkel gyorsabban tekert fel hazánk legmagasabb hegycsúcsára, mint a résztvevő profik a "Kékesi Csúcstámadás"-on.

Bár nem verték nagydobra, a hétvégén megrendezett "Kékesi Csúcstámadás" nevű kerékpár verseny nagy meglepetéssel végződött. Egy eddig ismeretlen amatőr kerékpáros percekkel gyorsabban tekert fel hazánk legmagasabb hegycsúcsára, mint a résztvevő profik, pedig csak több perccel később indulhatott…

A Kékestetőn a célvonalnál türelmetlenül várakozó nézők döbbenten meredtek maguk elé, és nem akartak hinni a szemüknek, amikor a várt profi versenyzők helyett egy túrakerékpárral induló bringás haladt át először a célvonalon. Ráadásul még csak nem is lihegett, pedig egy 18 km-es, 6-14% emelkedő legvégén már igazán elvárható, hogy legalább némi kimerültséget lásson az ember egy győztes versenyzőn! De nem, a vékony fiú lazán, és szemmel láthatóan megerőltetés nélkül érkezett fel elsőként, és szakította át a nem létező célszalagot!

Mielőtt azonban bárki le akarná igazolni, eláruljuk, hogy ideje nem volt véletlen, ugyanis egy olyan legális doppingszer segítségével előzött le mindenkit könnyedén, melynek neve: elektromos kerékpár. A szervezők ugyanis a kiírásba nem írták bele, hogy csak elektromotor nélküli kerékpárral lehet a versenyen elindulni! Erre eddig azért sem került sor, mivel senki se gondolta közülük korábban, hogy van olyan elektromos bringa, mellyel a profiknál is gyorsabban fel lehet tekerni, másrészt azt se hitték volna, hogy az akkumulátor kibírja ezt a terhelést. Mostantól már biztos nem felejtkeznek majd el erről a kikötésről...

 Kekesi-csucstamadas-celfoto

Az Annyira Más Bringabolt mindenesetre elsőként vette észre a lehetőséget, és élt is az alkalommal. Beneveztek egy általuk forgalmazott speed pedelec-kel, mely egy olyan elektromos kerékpárt jelent, mely 45 km/h sebességig képes rásegíteni, ha a bringás is teker (tehát csupán tekerés nélkül nem hajt a motor). Mivel ez a kerékpár nem csak erős, de hatótávja is nagy (100 km a gyári adatok szerint), így bizakodtak a győzelemben.

Nem akarták azonban kihasználni a joghézagot és mondhatni tisztességtelen előnnyel elvenni a díjat az azt megérdemlő versenyzőktől, így a verseny indulása előtt jelezték a szervezőknek a kísérletet, akik nem tiltották le a részvételt, csak azt kérték tőlük, hogy az esetleges gondok elkerülése érdekében a rajtszám levételével tekerjen az Ambringás versenyző, ráadásul hátulról indulva. Vélhetően a szervezők még ekkor sem hitték el, hogy a Bulls E45 kerékpárral induló vékony srác elsőként érhet fel a hegyre ilyen hátrányok mellett. Ugyanis aki hátulról indul, nem csak azért kerül hátrányba, mert csak percekkel később tud áthaladni a rajtvonalon, amikor a többiek már akár km-ekre eltávolodtak, hanem mert utána még a többszáz előtte induló kikerülése is komoly nehézséget és hátráltatást okoz, hiszen elállják az utat előtte és gyakran kényszerítik fékezésre, lassításra.

Az AMbringa "versenyzője" egy fejkamerával indult, így az elkészült felvétel tanúsága szerint ugyan sokszor volt kénytelen befékezni és néha hosszan kellett "totyognia" az előtte haladók mögött, hogy bevárja a biztonságos előzés lehetőségét, de mikor erre végre módja volt, még így is könnyedén és megerőltetés nélkül előzött le bárkit az emelkedőkön. Az elkészült videón is jól látható, hogy rendkívül dinamikusan gyorsítva előzte meg még a profikat is, kihasználva a motor adta plusz erőt.

 Képernyőfotó 2013-09-03 - 23.34.27

A bolt vezetőjétől megkérdeztük, hogy miért indultak a versenyen, mit szerettek volna evvel elérni?


"A célunk az volt, hogy megértessük az emberekkel, hogy az elektromos kerékpárra bátran tekinthetnek sporteszközként, sőt vele akár olyan eredményt is el tud érni a bringás, amit normál kerékpárral még a versenyzők sem. Így leomlanak a falak, melyek elválasztják egymástól a versenyzőket és a kocabringásokat, ezáltal bárhol, akár hegyvidéken is együtt tekerhet a nagyon edzett bringás és a csak ritkán kerekező barátja vagy éppen barátnője. Fantasztikus kerékpáros élményekben részesülhetnek olyanok, akik számára eddig az edzettség hiánya jelentette a legnagyobb korlátot."

Akik látták az elért eredményt, már biztos nem kételkednek, és vélhetően másképp gondolnak mostantól az elektromos kerékpárokra. Már csak arra van szükség, hogy ez az üzenet eljuthasson olyanokhoz is, akik nem voltak a hétvégén a Kékesen, nem tapasztalták meg a saját szemükkel, hogy mire lehet képes edzés nélkül is egy bringás egy modern elektromotoros rásegítéssel.

Kívánjuk, hogy az elektromos kerékpárok sokaknak segítsenek a jelenleginél több kellemes bringás élményhez jutni, így ezzel is növekedjen a bicajozni szeretők és az egészséges életet élők tábora”

 

 

Ha bővebben érdekel az elektromos kerékpárok világa, kattints IDE, hogy az AM Bringa oldalára repíthessünk.