Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jelvényszerző kerékpáros túramozgalmak Magyarországon

 

Hazánkban is léteznek jelvényszerző kerékpártúrák. Itt ezeket fogjuk bemutatni.

A túramozgalom tartalma lehet általános (tájegységi), vagy tematikus is (várak, nevezetes földrajzi pontok). Többnyire tájegységekhez vagy évfordulókhoz, ill. híres személyiségek emlékéhez kötődve nemzetközi, országos vagy helyi szinten alakítják ki.

Teljesítése a kiírásban meghatározott módon lehetséges. Egy mozgalom teljesítését lehet, hogy csak kerékpáron ismernek el, de lehet, hogy gyalog és kerékpárral és gyalogosan történő teljesítést is elfogadnak

A teljesítés legtöbbször nincs határidőhöz kötve, de vannak időszakosan kiírt túramozgalmak is. Az erről szóló adatokat a kiírása mindig tartalmazza.

A teljesítést a neked kell hitelt érdemlően bizonyítania kell. Erre legtöbbször a túramozgalom igazoló füzete szolgál. E füzetbe a teljesítés során meghatározott helyeken igazolást (bélyegzést) kell tenned. A teljesítést követően az igazoló füzetet a Szervező Bizottsághoz be kell küldened. A Szervező Bizottság meggyőződik az általad szolgáltatott adatok valódiságáról. A teljesítés elfogadását követően a Szervező Bizottság átadja, vagy megküldi számodra túramozgalom teljesítését igazoló oklevelét, jelvényét.

 

mackokor

  • Túra hossza: 27 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Túra terepe: Hegyvidék
  • Szint: +1578 m,-1248 m
  • Átlagos meredekség: 12.3 %


  • Túra hossza: 27 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Túra terepe: Hegyvidék
  • Szint: +1578 m,-1248 m
  • Átlagos meredekség: 12.3 %

A Mackó Kör egy 28 km-hosszú terep teljesítménytúra a Karancs-Medves vidékén ami egyénileg, bármikor teljesíthető. Az útvonal teljes hosszában turistajelzéseken halad. Érdekessége, hogy kis része Szlovákiában halad.

A túra bármikor teljesíthető. Teljesítéshez szükséges egy okostelefon amely alkalmas QR kód olvasására és van rajta mobil internet előfizetés. A teljes útvonalat be kell járnod, a medvesi részen az óramutató járásával megegyező, míg a Karancs oldalán az óra járásával ellentétes irányban a megadott szintidőn belül. Ne rövidíts, a kijelölt útvonalon haladj. Az ellenőrzőpontokat a megadott sorrendben kell érintened. Pont kihagyása, rossz pont sorrend, szintidőn túli beérkezés esetén a teljesítés nem érvényes.

Négy módon teljesíthető gyalog, futva, kerékpárral és villanykerékpárral. A teljesítés módjától függően változik a szintidő.

Bővebb infó a túra kiíró oldalán katt IDE!

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok

Mielőtt elindulnál

Az erdőben történő kerékpározás jogilag szabályozva van, és ezek a szabályok bizony változhatnak is... A túra bejárása előtt tájékozódj az aktuális jogszabályokról a hatályos erdőtörvényben, és csak akkor indulj útnak, ha ez azt megengedi!