Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jelvényszerző kerékpáros túramozgalmak Magyarországon

 

Hazánkban is léteznek jelvényszerző kerékpártúrák. Itt ezeket fogjuk bemutatni.

A túramozgalom tartalma lehet általános (tájegységi), vagy tematikus is (várak, nevezetes földrajzi pontok). Többnyire tájegységekhez vagy évfordulókhoz, ill. híres személyiségek emlékéhez kötődve nemzetközi, országos vagy helyi szinten alakítják ki.

Teljesítése a kiírásban meghatározott módon lehetséges. Egy mozgalom teljesítését lehet, hogy csak kerékpáron ismernek el, de lehet, hogy gyalog és kerékpárral és gyalogosan történő teljesítést is elfogadnak

A teljesítés legtöbbször nincs határidőhöz kötve, de vannak időszakosan kiírt túramozgalmak is. Az erről szóló adatokat a kiírása mindig tartalmazza.

A teljesítést a neked kell hitelt érdemlően bizonyítania kell. Erre legtöbbször a túramozgalom igazoló füzete szolgál. E füzetbe a teljesítés során meghatározott helyeken igazolást (bélyegzést) kell tenned. A teljesítést követően az igazoló füzetet a Szervező Bizottsághoz be kell küldened. A Szervező Bizottság meggyőződik az általad szolgáltatott adatok valódiságáról. A teljesítés elfogadását követően a Szervező Bizottság átadja, vagy megküldi számodra túramozgalom teljesítését igazoló oklevelét, jelvényét.

 

p6270075

Túra hossza: 139 km
Nehézsége: Közepesen nehéz
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: n.a.

A sziget már az ősidőktől lakott, sőt a rómaiaknak is volt településük itt. A hagyomány szerint Árpád vezér szálláshelye volt és nevét lovásza után (Sepel) kapta. A középkorban a királynék nászajándékát képezte a terület. 1698-ban Savoyai Jenő herceg, vásárolta meg, aki mint gondoskodó földesúr, kultúrapártoló személyiség, rengeteget tett a vidék felvirágoztatásáért, ezért Eugén-szigetnek is nevezték.

A Csepel-sziget etnikai képe igen sokszínű. Első szerb telepesei még a XII. században érkeztek. Mai, leginkább megőrzött, etnikai szigetük Lórév. A német etnikum több szigeti településen őrzi hagyományait. A máig megőrzött régi szokásokat bemutató, felidéző ünnepnapokon, nemzetközi néptánc fesztiválokon és falunapokon kívül a sziget települései számos más rendezvénynek, kulturális fesztiválnak és gasztronómiai események adnak otthont, illetve kiváló horgász helyekkel, valamint nagyszerű vizitúra ajánlatokkal, csónakbérlési lehetőségekkel is várják az ide látogatókat!

A szigeten két teljesíthető túrát alkottunk, amely 90%-ban azonos nyomon halad. Az eltérés abban mutatkozik, hogy a trekking-es nyomvonal elszakad az aszfaltól és megmutat néhány olyan helyet is, ahová nem vezet szilárd burkolatú út. Cserébe természetesen az aszfaltos út vándorai is kapnak néhány olyan pontot, amelyet a másik nyom nem érint.

A túramozgalom koordinátora: Magyar Kerékpárosklub

Csepel-szigeti bringakör országúti változat

Túra hossza: 138 km
Nehézsége: Közepesen nehéz
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: n.a.
Ellenőrző pontok száma: 37

Csepel-szigeti bringakör trekking változat

Túra hossza: 138 km
Nehézsége: Közepesen nehéz
Terep: Síkvidék
Szintemelkedés: n.a.
Ellenőrző pontok száma: 35

A túra kiírója és bővebb infók ITT!

Kapcsolódó cikkek:

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok