Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Jelvényszerző kerékpáros túramozgalmak Magyarországon

 

Hazánkban is léteznek jelvényszerző kerékpártúrák. Itt ezeket fogjuk bemutatni.

A túramozgalom tartalma lehet általános (tájegységi), vagy tematikus is (várak, nevezetes földrajzi pontok). Többnyire tájegységekhez vagy évfordulókhoz, ill. híres személyiségek emlékéhez kötődve nemzetközi, országos vagy helyi szinten alakítják ki.

Teljesítése a kiírásban meghatározott módon lehetséges. Egy mozgalom teljesítését lehet, hogy csak kerékpáron ismernek el, de lehet, hogy gyalog és kerékpárral és gyalogosan történő teljesítést is elfogadnak

A teljesítés legtöbbször nincs határidőhöz kötve, de vannak időszakosan kiírt túramozgalmak is. Az erről szóló adatokat a kiírása mindig tartalmazza.

A teljesítést a neked kell hitelt érdemlően bizonyítania kell. Erre legtöbbször a túramozgalom igazoló füzete szolgál. E füzetbe a teljesítés során meghatározott helyeken igazolást (bélyegzést) kell tenned. A teljesítést követően az igazoló füzetet a Szervező Bizottsághoz be kell küldened. A Szervező Bizottság meggyőződik az általad szolgáltatott adatok valódiságáról. A teljesítés elfogadását követően a Szervező Bizottság átadja, vagy megküldi számodra túramozgalom teljesítését igazoló oklevelét, jelvényét.

 

p4303827

Túra hossza: 70 km
Nehézsége: Közepesen nehéz
Terep: Dombvidék
Szintemelkedés: 597 m
Tájegység: Gödöllői-dombság

 A Túra a Naprendszerben projekt három fő célt szolgál. Csillagászati vonatkozása, hogy érzékeltesse a Naprendszerbéli távolságokat, méretarányokat. A mini Naprendszerünk 1:350 000 000 arányban készült, ahol a központi égitestünket a Napot a csillagvizsgáló 4 méteres kupolája jelképezi.

A bolygókat bemutató információs táblákat távolságuknak megfelelően méretarányosan csökkentve helyeztük ki. A táblákon megtalálható az adott bolygó méretarányos sziluettje.

A táblák egyik oldalán az adott bolygó, a másikon az adott település fontosabb információi olvashatók.

Turisztikai jelentősége is igen nagy, mivel szeretnénk a túrázókkal megismertetni a Gödöllői-dombság DNY-i részének természeti szépségeit, valamint a dombok közt meghúzódó kisebb nagyobb falucskák épített és kulturális örökségeit.

A harmadik nem elhanyagolható része a projektnek a sportolási lehetőség, jó levegőn kellemes környezetben. Igyekeztünk az útvonal kijelölésekor elkerülni a gépjárművek által használt aszfalt utakat. Sajnos ez nem minden esetben sikerült, de a természetben megtett út kárpótolja a túrázókat a táj szépségeivel.

NaprendszerTúra

A túra kiírója és bővebb infók ITT!

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok

Kapcsolódó cikkek:

Kerékpártúra a naprendszerben

Bringával a naprendszerben Bringával a naprendszerben

Túra a naprendszerbenTúra a naprendszerben