Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Ország: Hollandia

Túra hossza: 22 km

Domborzat: síkság/mélyföld


Az egyetem alatt volt szerencsém 3 hónapig Hollandiában vendégeskednem. Így az ország nagy részét sikerült kerékpárral bejárnom. Azóta mondom, hogy egy országot legjobban két keréken, kerékpáron lehet a legjobban megismerni. Hiszen nem csak egy-két város nyüzsgő élete marad meg az emberben, hanem a vidéki táj, az emberek, mind-mind valós élmény lenyomatot hagy maga után, és ez adja vissza egy ország a leghitelesebben. A későbbiekben itt bemutatom az összes hollandiai csatangolásomat kerékpártúra ajánlatok formájában, fényképekkel illusztrálva.


1 Túra: Ismerkedés Genderen környékével


Első nekifutásra a számomra otthont adó falut jártam be, Genderent. Egy tipikus Holland település. Az utcák egy része térkővel van kirakva (falazó tégla alakú), villanypóznát sehol sem lát az ember (a fotósok álma), ahogyan függönyt sem az ablakokon. Ellenben a szobákban makulátlan rendet. A szokás a középkorra vezethető vissza, mikor is a férfiak többsége tengeren szolgált. Az asszonyok nem raktak függönyöket az ablakok elé, hogy bárki beláthasson, láthassa, hogy nincs mit takargatni a feleségnek, nincs nála idegen férfi.

A falut elhagyva a gát mellett tekerve egy kábelhídhoz értem. Az egyik legszebb amit eddig láttam. Ez a híd ível át egy igen széles folyón. A túlparton egy kis városka található Heusden ami először megfogott benne az a rengeteg szélmalom ami a gátakon látható. (Itta malom szivattyút hajt, nem gabonát őröl) A kisváros belvárosa igazi középkori hangulatot áraszt. A hollandok ugyanis nagyon vigyáznak a belváros képére. Nem építenek ide modern épületeket, nem rendezik ár és át a városképet. Így fent maradtak az utókornak a maguk hangulatos varázsával. Ahogy megfigyeltem, ha egy épületet felújítanak, az utcafront felőli részt meg hagyják teljes egészében, befelé viszont szabad az átalakítás.

Heusdent elhagyva a hídon át vissza tekertem a másik oldalra. Itt egy kellemes meglepetés fogadott, egy tábla formájában, amelyre az volt írva, hogy a megyének, amelyben én is vendégeskedem, van egy testvér városa, mégpedig Heves. Jó érzés volt ezt látni. Tovább hajtva egy újabb kisváros volt előttem, mégpedig Wijk en Aalburg. Itt is csináltam néhány fotót, majd a kíváncsiságtól hajtva a gáton folytattam az utamat. Ez jó választás volt, mivel a környék legmagasabb része a gát így balkéz felől a folyó és a túlpart szépségében gyönyörködtem, jobbról, pedig az elterülő falvak látványának örültem.

Egy félkört írtam le és megérkeztem Genderen magasságába, ahol a folyón egy félig elsüllyedt csónak érdekes látványa fogadott. Ezt lefotóztam, majd szinte nyílegyenesen tekertem vissza Genderenbe a szállásomra.

Ami fontos és érdekes tapasztalat. Az autósok igen barátságosak és vigyáznak a kerékpárosokra. Rengeteg a kerékpárút, amelyek el vannak választva az autósoknak fenntartott úttól. Jól ki van táblázva az összes kerékpár út. Ennek köszönhetem, hogy igen messzire eljuthattam és nem tévedtem el.