Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

20171101 132200

Túra hossza: 47 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 1261 m

Tájegység: Pilis-Visegrádi-hegység

20171101 132200

Túra hossza: 47 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 1261 m

Tájegység: Pilis-Visegrádi-hegység

Utunkat Budán a csillaghegy HÉV állomásról indítjuk. Innen közúton egy komoly meredekségű emelkedővel kezdve (1,3 km) Üröm érintésével Pilisborosjenőre hajtunk.

 

A település végén a kékkerékpáros úton immáron terepen, kétnyomos úton haladunk tovább. 1,5 km múlva bal kéz felől az Egri várt láthatjuk, látogathatjuk meg. Mi azonban a kerékpáros jelzésen haladunk tovább. Áttekerve egy aszfalt úton jobb kéz felől Csobánka települést hagyjuk el.

 

Csobánkától 4 km-re Pilisszántó található. Itt érdemes a kulacsainkat megtölteni, mert legközelebb települést 25 km múlva érintünk. Tovább kerekezünk a kékkerékpáros jelzésen, még a pirostúra jelet meg nem látjuk. Jobbra fordulva következik utunk legnehezebb része.

 

Hamarosan egy vízmosásban toljuk fel a bringát, majd nyeregbe ülve kipihenve a tolás fáradalmait jobbról a piroskereszten folytatjuk az utunkat. Ismét tolva, sőt vállon víve a bicókat. Ez a rész a Simon halála nevet viseli. Aki ezen a gyönyörű, de meredek szakaszon felviszi a bringát át is érzi ezt. A két tolós rész összesen maximum 1 km lehet, szóval ez fáradalom a gyönyörű szurdokban megéri.

 

Simon halála után a zöld jelzésen haladunk tovább jobbra fordulva elhagyjuk a piroskeresztet. Rövid szakaszon szinte síkon haladunk, kipihenve a két meredek kaptató. Majd jön a panoráma egynyomos köves, sodrós szerpentines lefele ami hatalmas élmény. Ráadásul egykét helyen megállva csodás panorámában gyönyörködhetünk.

 

A zúzós lefelét elhagyva a zöldtúra jel kétnyomos úton halad tovább, még egy aszfalt úton át nem érünk. (Pilisszántó-Pilisszentkereszt közötti ország út.) Innen egy kétnyomos széles erdészeti úton haladunk (Ezt az utat a zöldtúra jelzésű út többször keresztezi.) enyhe lejtőn addig, még Csobánka fölött ismét bele nem csatlakozunk a kékkerékpáros jelzésbe.

 

A kékkerékpáros úton visszafelé Csobánkán át az idefelé megismert úton visszatekerünk a kiindulási pontra.

 

Ajánlott kiadványok:

243x357-http---s05.static.libri.hu-cover-85-2-710859_5243x401-http---s05.static.libri.hu-cover-8f-2-708703_5

 

BudapestPilisPanoramaKerekpartura