Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

p4060093

Túra hossza: 83 km

Nehézsége: Közepesen nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 

p4060093

Túra hossza: 83 km

Nehézsége: Közepesen nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 

Kerékpártúránkat Tolmácson kezdjük. A településről föld úton megyünk át Borsosberénybe, majd onnan aszfalt úton (2-es főút) Nagyorosziba. A község elején balra található kék kerékpáros jelzésen kezdünk neki a hegység felfedezéséhez. Először aszfalt úton haladunk a régi laktanya mellett egészen Pénzásásig.

 

Pénzásástól már terepen haladva a kéktúra és a kék L jelen érjük el Drégelyvárát. A vártől piros jelzésen terepen, majd aszfalton a zöldbringa jelen jutunk vissza Pénzásásra. Innen a kéknégyzet jelzésen először aszfalton, majd földúton haladva Királykútra jutunk.

 

A kúttól pirosbringa jelen aszfalton haladunk tovább. Érintjük a bomba tölcséreket, majd egy rövid mászás után Závoz nyergen csodálhatjuk meg a kilátást. Tovább kerekezve jobbra letérünk a pirosbringa jelről földútra. Ez egy régi hadi út, amelyen a kékbringa jelzés halad tovább. Az útról felejthetetlen panoráma nyílik balra a környékre. Utunk aszfaltútba torkollik, a kék jelzésen immár aszfalton haladva Királyrétre érkezünk.

 

Királyrétről aszfalton hajtunk tovább Szokolya, Kismaros érintésével Verőcéig. A településről piros jelzés visz aszfalton tovább Magyarkútig, ahonnan szintén a jelzést követve a Les-völgyben egy fantasztikus egynyomos út vár ránk a szokolyai vasútállomásig.

 

A vasúttól kétnyomos erdészeti úton a piroskereszt jelzésen jutunk el Nógrádra. A településen megnézzük a várat, majd aszfalton Diósjenőre tekerünk. A települést elhagyva Tolmács magasságában jobbra egy jelzés nélküli földes út visz minket el a kiindulási pontra.

Ajánlott kiadványok:

710860_5243x400-http---s05.static.libri.hu-cover-3f-e-710857_5

Borzsonyvartura