Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

p1060001

Túra hossza: 46 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 1461

p1060001

Túra hossza: 46 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Hegyvidék

Szintemelkedés: 1461

A kerékpártúra Egerben a vár hátsó bejáratánál a Bástya út felől kezdődik. A Gárdonyi utca és a Oltai István úton át elérjük a Bonát utcát, ahonnan a kék kerékpáros jelzésen haladunk tovább. Utunk során a Nagy Egedet északi oldalról megkerüljük, majd kék kerékpáros jelzés a hegynek fordul és a Tiba-kúthoz mászunk fel a kék kör jelzésen. A forrástól tovább haladunk a piros kör jelen egészen a piros háromszög jelig. Az út felvezet a Nagy-Eged hegy csúcsán lévő Dobó István kilátóhoz. Érdemes megnézni, mert a panoráma magáért beszél.

 

Az úton vissza felé haladva elérjük a piros túra jelzést, amelyen haladva Várkútra jutunk. Innen a zöld kerékpáros jelen haladva a Kövesdi kilátót érintjük, ahonnan igen szép kilátás nyílik az alattunk elterülő alföldi tájra. Szép időben a Tiszáig is el lehet látni. Tovább haladva az emelkedős lejtős úton Völgyfőházhoz jutunk.

 

A piros L jelzésen tovább haladva egy egynyomos úron Ódorvárhoz mászunk fel. A vártól egy jelzés nélküli erdészeti úton legurulunk Török-rétre. A réten egyenesen hajtunk át. (Figyeljünk arra, hogy ne tartsunk jobbra, mert akkor Völgyfőházhoz jutunk vissza.) Utunk itt nem a legjobb minőségű. Vigyázni kell a belógó vadrózsára. Az út egy aszfalt útba torkollik, amelyen balra fordulva Bükkzsércre jutunk.

 

A falut a Rákóczi úton hagyjuk el. (Figyelem ne forduljunk balra Cserépfalu felé, hanem tartsunk tovább egyenesen.) Az út földútban folytatódik amely Bogácsra vezet.

 

A település központjában találunk rá a piros túra jelzésre. Ezen haladunk tovább. Szomolya a következő település amelyen áthaladunk, majd kb fél úton Eger felé a sárga jelzéscsatlakozik be utunkba. Ezt a jelzést követve érkezünk Egerbe vissza a Merengő úton át. Innen már csak a egy-két kilométer és elérjük a kiindulási pontunkat a Bástya utcában.

Ajánlott kiadványok:

243x357-http---s05.static.libri.hu-cover-80-a-710865_5243x401-http---s05.static.libri.hu-cover-fa-6-708716_5

VrhegyiTra