Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p9290319

  • Túra hossza: 13 km
  • Szint: +331 m,-332 m
  • Átlagos meredekség: 3.8 %

Mielőtt elindulnál

Az erdőben történő kerékpározás jogilag szabályozva van, és ezek a szabályok bizony változhatnak is... A túra bejárása előtt tájékozódj az aktuális jogszabályokról a hatályos erdőtörvényben, és csak akkor indulj útnak, ha ez azt megengedi!


  • Túra hossza: 13 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Szint: +331 m,-332 m
  • Átlagos meredekség: 3.8 %

Túránkat Dédestapolcsányról indítottuk, a Lázbérci víztározó partjától. Ha valaki autóval érkezik ide, itt kényelmesen le tudja rakni a járművet. (Felszabadítók útja)

Utunk első része aszfalton vezet a tó partján a kékkereszt turistajelzésen. A tó végéhez érve egy hídon kelünk át. Az alatta csörgedező patak látja el vízzel a víztározót. (Ha valakinek van kedve egy rövid kitérővel az aszfaltutat követve Upponyra érkezik és ott is szétnézhet.)

A híd után jobbra fordulunk a kékrom jelzésre és immáron földúton tekerünk fölfelé a hegyre. Kb. 500 m után a kék rom jelzés jobbra lekanyarodik a kétnyomos útról és egy ösvényen át a Dede-vár hoz vezet. Ezt a kis kitérőt érdemes megtenni, megnézni azt a kis falmaradványt, ami a várból megmaradt.

A kétnyomos úton tovább haladva lényebgében eltévedni nem lehet, csak az alattunk fekvő tó partvonalát kell követnünk a duzzasztóműig. Az út szinte végig lefelé visz.

A gátra ráhajtani nem érdemes, mivel a másik oldalán a tókerülést nem lehet folytatni. (Mi próbáltuk.)

A gátról lehajtva az aszfaltos út kivezet az országútra, ahol jobbra fordulva egy hegy megmászása után szépen begurulunk Dédestapolcsányra, ahonnan a Lázbérci-víztározó partjához tekerve utunk véget ér.

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok