Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p9180180

  • Túra hossza: 24 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Szint: +328 m,-328 m
  • Átlagos meredekség: 1.6 %

  • Túra hossza: 24 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Szint: +328 m,-328 m
  • Átlagos meredekség: 1.6 %

 Ugyan ez a túra nem túl hosszú, a sportosabb turisták is kedvelni fogják, változatossága, dimbes-dombos jellege miatt. Természetesen nem kell megijedni, bárki által teljesíthető, egyetlen nem mindenki által kellemesnek ítélt emelkedő tarkítja, viszont a látvány megéri a fáradozást. Hévízt elhagyva Nemesbük felé vesszük az irányt. A település a Zala folyó és a Gyöngyös patak közötti dombságon, Hévíztől 6 km-re fekszik. Festői fekvése, tiszta, rendezett környezete és nyugodt atmoszférája miatt szívesen látogatják a pihenni vágyó vendégek. A dombtetőről érdemes visszanézni,a panoráma önmagáért beszél.

Innen a túra Zalaköveskút felé vezet, amelynek egyik legmagasabb pontján került felépítésre a zalaköveskúti Teréz Anya kilátó. A helyválasztás alapjául az a páratlan szépségű látvány szolgált, amit e kis falu és festői környezete tár az ide látogatók szeme elé. A kilátóból tiszta időben látható a környék összes települése, Hévíz, Keszthely, Zalaszentgrót, de a távolban Sümeg hegyei, a Kovácsi-hegy vonulatai, Tátika, Rezi is kirajzolódik. A szép környezet, a tiszta levegő, a csodás kilátás garantáltan elvarázsolja a kilátó legfelső szintjére felmerészkedőket. A kilátó szinte teljes egészében fából készült, így tökéletesen illeszkedik a környezetbe. Formája a magaslesek formáját idézi, egyszerűséget és praktikusságot sugallva.

Miután megpihentünk és gyönyörködtünk, indulhatunk tovább Karmacs felé: a település már a 13. században létrejött. Első említése 1340-ből való. 1505-ben épült Kiskarmacs temploma, ám a század végére a többi településrésszel együtt hosszabb időre elnéptelenedett a török pusztításai miatt. Manapság az idegenforgalomban próbál új utat keresni a település, amelynek hajtóereje a környék csendessége lehet, amelyről magunk is meggyőződhetünk.

Karmacs felől közelíthetjük meg a híres Hévízi városrészt: Egregyet. A helység legfőbb nevezetessége a Szent Magdolna (Árpád-kori) templom, amely arányaiban, tömegképzésében, alaprajzi elrendezésében egyike a legfejlettebb és legszebb falusi román kori templomainknak. A túrából Egregyen nem maradhatnak ki a szőlőhegyek és borok. A szőlőkultúra nagy hagyományokra tekint vissza a városrészében, tudományát már az ókori rómaiak honosították. Álljunk meg egy pillanatra a szőlőhegyek között, szívjuk magunkba az egregyi különleges hangulatot, majd visszakerekezhetünk Hévízre.

A túrát a Yanko's Bike Team küldte.

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok