Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

kortura04a

Túra hossza: 790 km

Nehézsége: Nehéz

Terep: Síkvidék-Hegyvidék-Dombvidék

Szintemelkedés: 2133 m

Ez az ország legrangosabb jelvényszerző túrája, s ezzel a leghosszabb is a maga 3300 km-vel. A túra hossza miatt rengeteg a látnivaló, sok szép tájon, hegyen-völgyön keresztül vezet utunk. Itt is adott településeken kell bélyegezni, s ezzel igazoljuk a túrát. A füzet az MKSZ-tő ligényelhető. A leírt útvonal csak ajánlás, attól el lehet térni. A túra öt szakaszra van osztva. Az első szakasz: Budapest - Miskolc, a második szakasz: Miskolc - Nyíregyháza, a harmadik szakasz: Nyíregyháza - Szeged, a negyedikszakasz: Szeged - Zalaegerszeg, az ötödik szakasz: Zalaegerszeg - Budapest. (A szöveges leírás Tóth Péter Góliát munkája, aki teljesítette a körtúrát.)

 

A negyedik szakasz

Az alább olvasható útvonalon vastagon kiemelve láthatóak azok a települések ahol pecsételni kell. (A térképen ezek a bélyegző logóval jelölt települések.) A bélyegző lehet postai, vasúti, esetleg egy vállalkozó pecsétje. A lényeg hogy látszódjon benne e település neve aholy bélyegezni kell.

OKK04Szeged - Kiskundorozsma - Zsombó - Kiskunmajsa - Soltvadkert - Kiskörős - Öregcsertő - Kalocsa - Gerjen - Fadd - Tolna - Szekszárd - Decs - Várdomb - Bátaszék - Baja - Vaskút - Gara - Nagybaracska - Mohács - Mohácsi Történelmi Emlékhely - Nagynyárád - Bóly - Máriakéménd - Pécsvárad - Pusztabánya - Zobákpuszta - Komló - Sikonda - Magyarhertelend - Mecsekrákos - Orfű - Pécs - Palkonya - Villány - Nagyharsány - Siklós - Harkány - Vajszló - Sellye - Drávafok - Kétújfalu - Szigetvár - Patosfa - Kadarkút - Kaposújlak - Kaposvár - Juta - Somogyvár - Lengyeltóti - Buzsák - Nikla - Marcali - Nemesvid - Miháld - Nagykanizsa - Galambok - Zalakaros - Zalaszabar - Zalavár - Sármellék - Hévíz - Keszthely - Várvölgy - Lesencetomaj - Tapolca - Gyulakeszi - Köbveskál - Tagyon - Nagyvázsony - Pula - Paragkút - Szöc - Nyírád - Sümeg - Türje - Pakod - Zalaszentiván - Zalaegerszeg

 

Túraszakasz általános leírása:
A szegedi sík terep a szekszárdi szakaszon is kitart, s leszámítva a bajai Duna hidat, egészen Mohácsig eltart. Innen enyhe, kilométereken keresztül emelkedik, jelezvén bejutottunk a Baranyai-dombságba. Pécsváradon az emelkedő a vár és az erdei út felé vezető úton igen erős. Innen a Mecsek hegyeiben járkálunk erős emelkedőkkel tarkított gyönyörű útvonalon. Komló iparváros egy völgy mélyén helyezkedik el, így a hegymászást itt sem kerüljuk el. Orfű is egy hatalmas völgyben helyezkedik el, onnan egy jó 10 százalékos emelkedőn kell kijönni Pécs irányába. Vigasz az, hogy legalább 11 km lejtőzés jön ezután Pécsig. Kozármislény 12 százalékos emelkedője után enyhe lejtővel, néha egy-egy dombbal egészen Villányig juthatunk. Megkerüljük a Villányi-hegységet, de nem másszuk meg azt. Siklós és Harkány érintésével Szigetvárig szinte sík az út. Innen Kaposvárig buckás az út, de nem vészes, könnyen vehetők az akadályok. A Somogyi-dombságon átmenő szakasz sem túl komoly emelkedőkkel, így ez a szakasz szintén felüdülés.

Lengyeltóti után egy jelentős sík szakasz következik, Marcalinál emelkedő vár minket. Nagykanizsa felé sűrűsödnek az emelkedők-lejtők. A városon belül pedig egyenesen emelkedik az út, majd ismét hullámossá válik. Zalakaros és Sármellék között tovább hullámzik az út, de Keszthelyig ismét síkká válik, sőt kerékpárúton is haladhatunk (vigyázat: csomagokkal igen szűk!). A Keszthelyi-hegységen való áthaladás ismét nehezebb feladatok közé tartozik, mivel utána sem lehet pihenni, hiszen Nagyvázsonyig, sőt még azután is egészen Sümegig erős emelkedőkkel tarkított bakonyi útvonal következik. Sümeg után fokozatosan begurulunk a Zalai-dombság hegyei közé, így ismét hegyes-völgyes szakaszhoz érünk. Zalaegerszegre emelkedőkön és lejtőkön jutunk be, s ezzel ismét teljesítettünk egy szakaszt. Pihenésképpen nézzünk itt is körül!

Forrás: http://www.freeweb.hu/goliatka/

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok