Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p6300515

  • Túra hossza: 139 km
  • Szint: +564 m,-555 m
  • Átlagos meredekség: 0.8 %


  • Túra hossza: 139 km
  • Túra nehézsége: Könnyű
  • Szint: +564 m,-555 m
  • Átlagos meredekség: 0.8 %

A túra a Tisza-tavat és a Tisza mentét mutatja be, Tiszadobig. E két rész eltérő karakterű: a Tisza-tó idényben egy nagyon felkapott üdülőterület, sok emberrel és sok vendégfogadóval, kempinggel, viszont a folyót Tiszadobig, majd ugyanott vissza követő rész néptelen, csendes, frissítési lehetőség (büfé, vendéglő) csak a két kompátkelőnél van. Vizet kérni gátőrházaknál is lehet. Enni- és innivalót vinni ajánlatos, és esőruhát is, mert nincsenek betérők! Kevés az árnyék, napvédelemről gondoskodni kell. A Tisza-tónál lehet fürdeni, a felső szakaszon nemigen. Az aszfaltút végig kitűnő minőségű, kivéve a kiskörei duzzasztó után egy egészen rövid részt, rázós betonozással (keskeny kerekű versenybringával vigyázat!) A táj gyönyörű, egyik oldalt az ártéri erdő, másikon a megművelt táj, sok a kócsag, gém, hattyú, vadkacsa és egyéb vízimadár.

Egy nap alatt teljesíthető, de három napra felosztva írjuk le.

Indulás Tiszafüredről, a vízparti kempingektől. Kiérve a 33-as útra, azon keresztezzük a Tisza-tavat, Poroszlóig. Közepes forgalmú országút, aki tart tőle, induljon a csendes korai órákban. Több ilyen szakasz nem lesz! Poroszlónál balra rátérünk a Tisza-tó kerékpáros útvonalra, amely a gátkoronán vezet Kisköréig, közben Sarud és Dinnyéshát települések mellett haladunk el. Kiskörénél balra a duzzasztómű koronáján Abádszalókra, majd ott is balra tartva a gátra és vissza Tiszafüredre. Végig ki van táblázva, egyértelmű, eltéveszthetetlen.

Második nap: Tiszafüreden a 33-as úton indulunk Poroszló irányában, de még a helység vége előtt jobbra az utolsó mellékutcába kell befordulni, keresztezni a vasutat, menni még néhány utcányit egyenesen, majd derékszögben balra a Tisza gátjára. A valóságban egyszerűbb, mint leírva, és a helybeliek szívesen megmutatják. Innen semmi bonyodalom: az aszfaltozott gáton 60 km Tiszadobig! Közben komp Tiszadorogmánál és Tiszacsegénél. A vége felé, egy nagyon szép, nyílegyenes, kettős fasor után figyelem: az aszfalt balra fordul, de mi földúton egyenesen megyünk egy kicsit, a Tisza-szabályozás emlékművéhez. Vissza az aszfaltra, kicsit odébb következik Vasvári Pál emlékműve. A harmadik jobbra benn van az erdőben, nincs hozzá jó út, megkeresni csak száraz időben ajánlott. Ezekről bővebben: itt. Keresd meg a kincset! Utána egy rövid egyenes Tiszadobig, ahol az Andrássy kastély és a Pisai ferde toronyként megdőlt egykori gabonatároló érdemes felkeresésre.

Harmadik nap: vissza Tiszafüredre.

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok