Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p6150050

  • Túra hossza: 95 km
  • Túra nehézsége: közepes
  • Szint: +649 m,-649 m
  • Átlagos meredekség: 1 %


  • Túra hossza: 95 km
  • Túra nehézsége: közepes
  • Szint: +649 m,-649 m
  • Átlagos meredekség: 1 %

Ez a túra megismertet az alföldi síkságok és a Mátraalja dombjainak világával, miközben csodálatos kilátás nyílik a Mátra hegy vonulataira, illetve a végtelennek tűnő alföldi síkságok világával.

Utunk kiindulópontja a káli vasútállomás. Innen kezdjük az alföldi szakaszunkat Boconádon át Tarnamérára tekerünk. Az út minősége helyenként hagy némi kívánni valót, de ez sajnos ebben a megyében normális. Tarnamérán megnézhetjük a főút mellett található Almássy kastélyt, illetve az abban berendezett rendőrmúzeumot.

Mérát elhagyva Gyöngyösig Tarnazsadány, Nagyfüged és Karácsond településeken hajtunk át. Aki ennyit tervezett be az a gyöngyösi vasútállomásról elindulhat hazafelé.

Gyöngyöstől utunk elkezd emelkedni. A 24-es főút melletti kerékpárúton tekerünk el egészen Mátrafüredig, ahonnan Abasárig Pálosvörösmarton át egy kellemes lejtőzés vár ránk. Következő településünk Markaz. A falunka vára is van fent a hegyen, ahova aszfaltút nem vezet, így azt kihagyjuk, de terepbringával érdemes felkeresni.

Kisnánára Domoszlón át érkezünk meg. Itt érdemes a nánai várat megtekinteni. Nánáról Verpelétre tekerünk. Itt a falu előtt balra fordulva Tarnaszentmária felé pár száz méterre egy vulkáni kúpot találunk. Érdemes itt szétnézni, hisz nem mindennap láthat az ember ilyet belülről.

Verpelét után megkezdjük az ereszkedést le az Alföldre. Feldebrő. Aldebrő, Tófalu és Kápolna falvakat átszelve keresztezzük a 3 számú főutat. Innen már csak néhány kilométer a Káli vasútállomás, utunk végpontja.

Ajánlott kiadványok

turistaterkepek
Turistatérképek
turakalauzok
Túrakalauzok

Támogasd a működésünket


Ha tetszett a cikk, kérlek támogasd a munkánkat önkéntes adománnyal a Revolutos számlánkra bankkártyás fizetéssel. Ezáltal még több hasonló cikket fogunk tudni készíteni a szórakoztatásodra.

Hogyan működik az adományozás?

Köszönjük!