Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p1010132

Túra hossza: 41 km

Nehézsége: közepesnél könnyebb

Terep: Domvvidék

Szintemelkedés:  264 m

Tájegység: Zalai-dombság

p1010132

Túra hossza: 41 km

Nehézsége: közepesnél könnyebb

Terep: Domvvidék

Szintemelkedés:  264 m

Tájegység: Zalai-dombság

A túrát a hévízi tó melletti parkolóból indítottuk. Hévízt elhagyva Alsópáhokon át vezet az út, a község nevezetessége a barokk stílusú római katolikus templom. A falukép alakulását nagymértékben meghatározza Hévíz közelsége, a turizmus hatása, így az egyszerűbb parasztháztól a csodaszép villákig számos szép épülettel találkozhatunk.

Utunk a nemesboldogasszonyfai hegyen visz keresztül, innen jutunk Sármellékre, amelynek területén már az őskorban is település volt. Itt található a Hévíz-Balaton nemzetközi reptér. Sármellék mellett található a Kis-Balaton természetvédelmi terület, amely tájegység természeti és kulturális értékekben egyaránt gazdag. Erre visz az utunk, Zalaváron keresztül, amely község területének nagy része víz alatt fekszik vagy mocsaras, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

Zalavár hosszú történelmi múltra tekint vissza, már a 10. században fontos központja volt a vármegyének. Főbb nevezetességei a Zalavár romjai, Cirill és Metód-emlékmű, Kis-Balaton Ház, ahol a helyi növény-, állat- és madárvilág tekinthető meg, valamint a népszerű diákregény író Fekete István emlékszobra, és Matula bácsi kunyhója.


Innen murvás úton, a Zala töltésén folytathatjuk a túrát, amelyet két oldalról a Kis-Balaton világa övez. Elérjük Szentgyörgyvárt, ahonnan szőlőhegyen érjük el Alsópáhokot, majd Hévízt. Ezen a szőlőhegyen található az ország legvastagabb törzsű (nyolcméteres körméretű) gesztenyefája.

H1

A túrát a Yanko's Bike Team küldte be.