Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

p9190261

Túra hossza: 59 km

Nehézsége: közepesen könnyű

Terep: Síkvidék

Szintemelkedés:  206 m

Tájegység: Zalai-dombság

p9190261

Túra hossza: 59 km

Nehézsége: közepesen könnyű

Terep: Síkvidék

Szintemelkedés:  206 m

Tájegység: Zalai-dombság

A kerékpártúra Keszthelyről indul. Mi a Bordás Vince sétányról indultunk, a vasútállomás mellől. A sétány része a Balatoni kerékpárútnak. A várost Alsópáhok felé hagyjuk el, ahova 8 km tekerés után el is érünk. Itt Sármellék felé vesszök az irányt.

 

A következő település, amelyet érintünk Zalavár. Tovább haladva az úton hamarosan elérjük Balatonhídvéget, ahol a Zala folyót keresztezzük. Tovább tekerve jobb kéz felől a Kányavári-sziget kövekezik, amelyet érdemes megnézni közelebbről.

 

Balatonagyaródon áthaladva 1,5 km múlva balra kanyarodunk a Bivalyrezervátumfelé. A rezervátumtól A bivalyok közt vezet az utunk. Itt azonban csak akkor haladhatunk át, ha megváltjuk a belépőjegyet! A rezervátum után kitűnő murvás út vezet közvetlenül a szigorúan védett terület határán egészen Vörsig. Turistákkal ezen a szakaszon ritkán találkozhatunk, annál inkább madarakkal, és a különleges mocsárvilággal.

 

Az út kellemes alternatíva az aszfalt helyett, de vizet vinni kell! Ugyanis arra járunk, ahol a madár (se) jár…

 

Vörstől ismét közúton haladunk. Balatonszentgyörgynél Keszthely felé fordulunk és immár kerékpárúton tekerünk vissza a kiindulópontig. Útközben Fenékpusztán a római kori romok (Valcum), és a madárgyűrűző mindenképp megér egy megállót. A madárgyűrűzőt Fenékpusztán nem a NP üzemelteti, hanem a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület (elég szégyen, hogy állami pénzt szinte nem is kapnak). Fenékpusztán van egy 400 éves vámház, ami jelenleg kocsmaként üzemel.

A túrát a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft ajánlotta.