Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

0121

Túra hossza: 33 km

Nehézsége: könnyű

Terep: Síkvidék

Szintemelkedés:  73 m

Tájegység: Balaton, Zalai-dombság

0121

Túra hossza: 33 km

Nehézsége: könnyű

Terep: Síkvidék

Szintemelkedés:  73 m

Tájegység: Balaton, Zalai-dombság

A kerékpártúra Keszthelyről indul. Mi a Bordás Vince sétányról indultunk, a vasútállomás mellől. A sétány része a Balatoni kerékpárútnak. Nyugat felé indulva a kerékpárúton tekerünk Fenékpusztán át Balatonszentgyörgyre. 

Fenékpusztán a római kori romok (Valcum), és a madárgyűrűző mindenképp megér egy megállót. A madárgyűrűzőt Fenékpusztán nem a NP üzemelteti, hanem a Magyar Madártani és természetvédelmi Egyesület (elég szégyen, hogy állami pénzt szinte nem is kapnak). Fenékpusztán van egy 400 éves vámház, ami jelenleg kocsmaként üzemel.

Balatonszentgyörgyön Vörs elé fordulva karikázunk a faluig. Vörsön aprócska Tűzoltómúzeum és tájház, és a major után földúton haladva több madárfigyelő található. Ha a túránk egész napos, ejtsük útba a Csillagvárat is, ahol panoptikum, állatsimogató, és korhű csárda nyújt felejthetetlen élményt.

Vörs határában érjük el a túra végpontját a Papkerti-kilátót, ahol a Kis-Balaton mocsárvilágát figyelhetjük meg.

Kiindulási pontunkra ugyanezen az útvonalon haladunk vissza felé. Ajánljuk a látnivalók egy részét vissza felé megnézni, hogy a túránkat megszakíthassuk egy egy érdekességgel a hazafelé vezető utunkon is.

A túrát a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft ajánlotta.

Keszthely-Fenkpuszta-Balatonszentgyrgy-Vrs-Balatonszentgyrgy-Keszthely