Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

veternn01A Magyar Gyártmányú Veterán Kerékpárok virtuális múzeuma a Budapest Motorfesztivál kiállításon életre kelt.


23 kerékpárt állítottak ki, a legidősebb agy 100 év körüli bambuszvázas bringa, a legfiatalabb egy 38 éves „Tihany” kerékpár volt. A magyar kerékpárok között egyetlen egy „kakukk tojást” találhattunk, egy osztrák „Sillberrad” kerékpárt, ami viszont családi vonatkozás miatt került ki a kiállításra. Látható volt több Weis Manfred, Velvart, Csepel, Papp és Pfeil kerékpár.

{reklam}

A bemutatón Rozgonyi Roland és Papp Zoltán az egykori Papp Sándor rézműves mester alapította kerékpárgyár unokája vezetett végig.

Első kerékpár egy bambuszvázas kerékpár volt. Ezt a kerékpárt az 1900-as évek elején gyártották, a vázát szorítócsavaros muffok és bambusznád alkotja. A bringát versenyzésre használták, amit a hajlított kormány és a 70 fogas lánctányér bizonyít.

Veternkillts201102Veternkillts201103

A következő bicikli egy nagykőrösi padlásról került elő szintén az 1900-as évek elején készült. Papp Sándor gyárából. Mint látható a versenykerékpár alakra már akkor hasonló volt mint manapság.

Veternkillts201104

Következő érdekesség más az 1930 as években készült áruszállító csoda, amely a Weiss Manfréd művek készítette. Extra erős váza és kosara volt, amelyet érdekessé a kosár kihajtható támasza tett. Jó kis „piacra járó” bicikli lehetett.

Veternkillts201105A honvédség kerékpáros zászlóaljának kerékpárján is megakadt szemem, amelyre a katona egész felszerelése felmálházásra került. Erősebb váza és kereke tette terepjárásra alkalmassá. Ha jól emlékszem katonai kerékpárból gyártottak összecsukható vázasat is. A mountainbike ősét érdekes volt körbe járni, megcsodálni.

Veternkillts201106

A Mokány kerékpár igazi luxus paripa lehetett a maga idejében. Gyönyörű festésével, tulipánmintás hajtókarjával ma is szívet gyönyörködtető.

Nagyon tetszett a Velvart 3 sebességes váltós kerékpárja. Szívesen elvittem volna egy körre, hogy kipróbáljam mit is tud ez a masina.

Veternkillts201107Veternkillts201108

Luxus kerékpárokra visszatérve említést érdemel mind a Csoda, Mind a Turán, amelyek a két háború közti revíziós hangulatot is visszatükrözte.

Veternkillts201109Veternkillts201110

Gyönyörű volt a Papp extra domború írásos vázcsöve, festése csíkozása is.

Veternkillts201111

Kiegészítőkből a a kiállítók egy vitrinbe raktak rengeteg félét, valamint jó pár régi-régi katalógust.

Veternkillts201112

További képek itt!

Kapcsolódó cikk: Magyar gyártású veterán kerékpárok. Avagy van élet a rozsda alatt