Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 thermo kulacsok 01

Hőtárolós kulacsok a kellemes folyadék bevitelért.

- Ittál már nyári forróságban meleg vizet büdös kulacsból?

Gondolom sokatoknak nem kell bemutatni az élményt. Szerencsére ma már könnyű ezt elkerülni, hiszen a modern BPA mentes kulacsok nem büdösek, egy thermo kulacsban pedig a folyadék megtartja hőmérsékletét több órán át. Így akár hidegben, akár melegben, nagyobb komfort érzetet biztosít a túra során.

Az előző bekezdés remélem meggyőzött, hogy az ellenőrizetlen anyagú olcsó kulacsokat hanyagolni kell. A hőtárolós kulacsoknak van egy nagyon nagy előnyük a hagyományossal szemben: a benne lévő folyadék hőmérséklete eltér a környezetétől. Így egyedi igényednek jobban be tudod állítani. Ezeknek a kulacsoknak a hőmegtartó képessége lényegesen rövidebb, mint a mai modern termoszoké, de ez nem igazán gond, hiszen egy kulacs folyadékot illik bringázás közben 1-1,5 óra alatt elfogyasztani.

A tervezettnél hosszabbra sikerült bevezető után ismerjünk meg néhány ilyen kulacsot.

Elite Nanofly

Ez a fél literes kulacs 128 g súlyú. A szelepet egy kupak védi a külső szennyeződésektől (por, sár, friss tehénlepény, stb). Menetes kupakkal, nagy méretű kihúzható ivószeleppel rendelkezik. Fekete, szürke, kék színekben vásárolható meg. A kulacs fala dupla rétegű, az alsó és a felső harmada kemény hőszigetelő anyaggal van kitöltve, a középső része viszont puha, összenyomható, amely a használatát segíti. Anyagát tekintve természetesen BPA mentes. A gyártó ajánlása szerint 4 órás hőtartó képességgel rendelkezik és max 40 °C-os folyadék tölthető bele. Ára 9590 Ft.

thermo kulacsok 02

Ebből a thermo kulacsból volt a legkényelmesebb inni, köszönhetően annak, hogy középen könnyen összenyomható.

A termékek súlyát saját méréssel állapítottam meg.

Pro Team Thermal

A 600 ml űrtartalmú 93 g-os, kulacs, csavaros kupakkal és kihúzható szeleppel rendelkezik. Színe a gyári megnevezés szerint „hideg szürke”, szerintem sötétebb árnyalatú fehér. Anyaga biológiailag!!! lebomló PP. Sajnos a hőtároló képességéről nincs gyári adat, de saját mérésem szerint nem éri el a 2,5 órát inkább csak 1,5 – 2 óra lehet. (Referencia ként a Zelfal Artica Pro 55-öt használtam, lásd lentebb.) Ára 5390 Ft.

thermo kulacsok 03

A kulacs kézbe fogva érezhetően merev falú, de ettől függetlenül kényelmesen lehet belőle inni, bár az is tény, hogy ha rangsorolnám a könnyű ivást, ez végezne a 3. helyen.


Mi a különbség a lebomló, biológiailag lebomló és a komposztálható műanyagok között?

A "lebomló" műanyag egy bizonyos idő elteltével apró darabokra bomlik. Ez viszont nem azt jelenti, hogy elbomlik és a természet körforgásába bekerülve újra hasznosítódik. Csupán azt, hogy szabad szemmel nem látható mikroműanyagokra töredezik - ezek az apró darabok pedig több száz évig is megmaradnak, szétszóródva a tengerben vagy a földeken. Bejutva a növényi, állati szervezetekbe felhalmozódik. Ennek hatása az élő szervezetre még nem ismert.

A biológiailag lebomló műanyag ezzel szemben valóban lebomlik - de csupán speciális körülmények között. A lebontásához mikroorganizmusokra és gombákra van szükség, de sokszor UV fény és meleg hőmérséklet is elengedhetetlen ahhoz, hogy tényleg elinduljon a bomlási folyamat.

A komposztálható műanyag a fenti típus egyik alfaja. Érdemes tudni, hogy hiába írják rá: "komposztálható", ez nem jelenti azt, hogy elég bedobni a bokor alá, vagy házi komposztunkba. Ezt a típust a legritkábban lehet így, házi körülmények között komposztálni, sokkal jellemezőbb, hogy csupán ipari körülmények között bomlik el.

Zefal Artica PRO 55 és 75

Két méretben létezik, 550 ml és 750 ml-es. A második verzió cikkünk legnagyobb űrméretű thermo kulacsa. Súlyuk 93 és 136g. Anyagát tekintve BPA mentes 100%-ban lebomló polipropylen. A kulacs fala dupla rétegű. A külső átlátszó, így látható a két réteg közötti alumínium fólia jellegű szigetelő anyag. Hőtartó képességét a gyártó 2,5 órában adta meg.

A kulacs érdekessége, hogy nem a külső fal felületét festették, hanem az ez alatt található szigetelő réteget. Így erről a kulacsról sosem fog lekopni a festés. Három mintával kapható. Ezekbe a kulacsokba maximum 80 °C-os lé tölthető.

A kupakja természetesen menetes, amelynek szelepe egy nagy méretű szilikongumi, amely fogainkkal kényelmesen kihúzható. Tesztünkben ez az egyetlen kulacs, amely még nyitott szelepnél sem engedi ki a folyadékot. (Csak a kulacs falának nyomására, vagy a szelep szívására tesz azt meg.) Ára 4690 és 4990 Ft.

thermo kulacsok 04

A kulacs kézbe fogva hasonló érzetet ad, mint tesztünk előző alanya. A könnyű ivást rangsorában ez a 2. helyen végezne.

Itt jegyezném meg, hogy ennek a kulacsnak van egy olcsóbb változata a a Zefal Artica 55 és 75, amely a kupak szelepében mutat eltérést. Annak anyaga nem szilikongumi, hanem egy olcsóbb gumi. Cserébe az áruk 3290 és 3590 Ft.

Már rengeteget emlegettük, de mi is az a BPA?

Korábban rengeteg műanyag terméket készítettek biszfenolból (BPA) alapú műanyagból. Kutatások kimutatták, hogy a BPA bejuthat élelmiszerekbe vagy italokba a BPA-ból készült tartályokból. Ami gond, mert ez az anyag a magzatok, csecsemők és gyermekek agyára, viselkedésére és prosztata mirigyére hathat károsan. Sőt, a BPA és a megnövekedett vérnyomás között is lehetséges kapcsolat.

Én négy éve használom az Elite Turacio hőtárolós kulacsát. (Már nem kapható.) Elsősorban aszfaltos túrákon van velem. A hagyományos, és főleg az olcsóbb kulacsokhoz képest mérföldekkel nagyobb komfort érzetet ad. Egyrészt nem büdös, nincs semmilyen mellékíze a benne lévő víznek. Másrészt nyári melegben nagyon jó, hogy a folyadék 2-2,5 órán át hűvös marad benne. Ami nagy mértékben növeli a víz szomjoltó hatását. Ezen tesztben akarva-akaratlan ehhez a kulacshoz hasonlítottam a mostani tesztalanyokat. Összevetve a 3 kulacsot számomra legszimpatikusabb a Zefal terméke volt. Egyrészt kapható 750 ml-es méretben, másrészt úgy gondolom a 80 °C-os folyadékkal való feltöltés télen is jó opciót ad.

Elite Fly 950

Elérkeztünk cikkünk kakukktojásához. Ez a kulacs nem hőtárolós, ellenben 950 ml-es űrtartalmával a legnagyobb. Kézbe fogva egyből érezni, hogy méretéhez képest meglepően könnyű. Csupán 69 g. Anyaga természetesen BPA mentes műanyag. Átlátszó és fekete színben kapható. A kupakja menetes, szelepe közepesen kemény gumi. Mérete ellenére szabványos kulacstartóban elhelyezhető.

thermo kulacsok 05

A kulacs menet közben jól megfogható, nagy méretű szelepén keresztül könnyű inni. Ára 2990 Ft.

Ha már kulacs, akkor nézzünk hozzá egy kulacstartót is.

Elite Prism kulacstartó

Ez a kulacstartó a kis méretű, illetve a női vázak kedvence lesz, mivel a kulacs nem csak hagyományosan felülről helyezhető bele, hanem oldalról is ki-be lehet rakni. Anyagát tekintve műanyag (szálerősített poliamid), amely megfelelő erősséggel tartja flaskánkat a helyén, és puha (fémnél puhább) anyaga révén kevésbé karcolja azt. A gyártó gondolt minden leendő felhasználójára, hiszen létezik balos, illetve jobbos oldalú, azaz melyik oldalról nyitott. Így mind a jobb, mind a bal kezesek ki tudják választani a számukra legkényelmesebbet.

thermo kulacsok 06

Több színben is elérhető (fekete/fehér fényes, fekete/piros fényes, matt fekete és matt titán). A súlya csak 51 g. Ára 6290 Ft. A rövid próbák során kellően rugalmasnak tűnt, ami jó, mert nem fog eltörni. Valamint jól fogta a kulacsokat is.