Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 losonci bringas majalis 00

Szétnéztünk a szomszédoknál.

A múlt héten közöltük veletek, hogy május elsején, a Szlovák határhoz közel fekvő Losoncra, kerékpárral és különvonattal várják a magyar látogatókat.

Van már programod május 1-re?
Losonc Város Önkormányzata és az Ipoly Túra Egyesület/ Balassagyarmat/ május 1.-én különvonatot szervez „Nógrádi Gyors” néven Balassagyarmatról Losoncra, amely szédítő 30 km/óra sebességgel száguld majd végig az Ipoly völgyén és vissza - mint a vihar.
(…)
Az Ipoly völgyi vasút megmentésére szerveződött polgári együttműködés tagsága szeretné elérni azt, hogy a vonal végállomása Ipolytarnócról a történelmi végállomásra Losoncra kerüljön, a vasúti vonalat felújítsák és ennek keretében állítsák helyre a Drégelypalánk és Ipolyság között is a vasúti összeköttetést is a hiányzó 6,3 km-en.
(…)
Ebből az alkalomból a különvonaton kívül egy sport és egy túra kerékpáros csapat indul az 1. Kerékpár múzeum elől Balassagyarmatról, 2x50 km-es távon Losoncra és vissza.
Tovább olvasom!

losonci bringas majalis 01

Ipolytarnóc, a szerelvény jelenlegi végállomása

Ez a cikkünk rendkívül népszerű volt a múlt héten. Több mint ezren olvastátok el. Remélem a szűk határidőtől függetlenül mi is hozzá járulhattunk ahhoz, hogy majdnem 40 kerekes elindult Balassagyarmatról Losoncra, és vissza. Mi családi napot tervezve vasúton tettük meg az utat, amit egyáltalán nem bántunk meg.

Miért is írok most erről, ha nem bringáztunk?

Nos, ettől függetlenül ez egy igazi bringás nap volt. A városban a vonatról leszállva a szlovák fél egy magyar verklissel fogadott minket.

losonci bringas majalis 02

A losonci fogadtatásunk. (A verklis bajsza a sajátja)

Innentől szabad program volt, egészen délután 5 óráig, amikor is a vonat visszaindult Gyarmatra. Lekésni nem lett volna ildomos, mivel legközelebb, csak augusztusban indul, amikor a losonciak látogatnak el Balassagyarmatra, ahol a helyiek viszonozzák a vendéglátást.

Voltak akik azonnal felültek a gumikerekes városnéző vonatra, amely kiszállította őket a majális helyszínére a város szélén lévő L’adovo-tóhoz. Mi idegenvezetővel megnéztük a város történelmi részét, mármint azt, amelyet az európai nagy háborúk meghagytak. Nem túl nagy, de egy pár órát el lehet tölteni itt.

losonci bringas majalis 03

Losonc

A városnéző túra végpontja és legnagyobb látványossága a zsinagóga volt, amely a balassagyarmati 1. Kerékpár Múzeum gyűjteményéből szemezgetett. Az időszaki kiállítás a héten még megtekinthető ott. A kiállítás arra pont elegendő, hogy a kíváncsiságunkat felkeltse és a teljes gyűjtemény megtekintésére ösztönözze a kerékpárbarátokat. Gondolom sokan felkaptátok a fejeteket arra, hogy egy zsinagóga adott otthont a kiállításnak. Nos ez a zsinagóga ma már vallási térként nem üzemel. A II. világháború eltüntette a helyi zsidóságot. Jelenleg kulturális központként használják, amelynek galériáján kapott helyet egy zsidó helytörténeti kiállítás.

losonci bringas majalis 04

Bringás kiállítás

A kultúrprogram befejezése után kimentünk a majális helyszínére, ahol a frissen átadott Losonc - Gáncs kerékpárutat szemrevételeztük (Ma csak gyalog). Jó volt látni a helyi bringás életet.Több kerékpármárka kitelepülésével egy mini expo volt ott, illetve rengeteg helyi lakos kis gyermekekkel azonnal birtokba vették a bringás utat.

losonci bringas majalis 05

Gondolat ébresztő utacska

Összefoglalva annyit tudok mondani, hogy jó volt, szép volt, legközelebb visszatérünk bringával. Erre biztatok minden olvasót. Nyeregbe!