Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 04

Meghívtak és megnéztük

Balassagyarmaton vagyunk, a Tesco parkolójában. Annak is a legszélén, amely a Mikszáth Kálmán út mellett található. Nézzük a túloldalon lévő érdekes épületet, amelynek falára kerékpáros témát festettek. Ez lenne a múzeum.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 01

Belépve, az előtér még kesze-kusza, hiszen még a megnyitásra készülnek, de a kiállító tér már szép. A 200 m2 területen közel 100 kerékpár látható itt az 1800-es évektől. Futóbiciklik, velocipédek sorakoznak egymás mellett, majd a magyar kerékpárgyártás remekei. Weiss Manfrédok, Velvartok, jó pár bringa a Rákosi Mátyás Művekből és természetesen Csepelek. Található itt jó pár kétkerekű a Keleti Blokkból, Favorittól a Fecskéig.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 02

A Múzeumot ma divatosan szólva közösségi megmozdulással hozták létre. A helyet egy lelkes helyi vállalkozó, Olexa Miklós biztosította, aki az egésznek a motorja. Az idén induló Ipoly túrarendszert is ő üzemelteti. Kérdésemre, hogy hogy indult ez az egész, az alábbiakat mondta:

- Az ötlet onnan jött hogy kerestem ütős idegenforgalmi attrakciót az Ipoly Túrarendszer vonzerejének növeléséhez. Tavaly a Tour de Hongrie balassagyarmati rajtjánál Siklósi János és Márton Bálint kiállítottak néhány régi versenybringát. Meghívtam őket, letárgyaltuk. Azt mondták hogy ha én megcsinálom a múzeumot, akkor ők hozzák a bringákat, meg a gyűjtőket. Októberben nekifogtam, most meg kész vagyunk.

 kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 03

Bringatúra az Ipolynál
A Balassagyarmathoz kötődő Olexa Miklós vállalkozó, utazgatva döbbent rá, hogy mennyire nincs fogalma a kissé északabbra elterülő vidék megannyi érdekességéről. Elkezdte módszeresen felderíteni ezeket, majd afféle jótét lélekként, közösségi emberként, arra tette fel életét és energiáit, hogy ezeket megismertesse másokkal, szélesebb publikummal is. „Fel-vidékre! Felvidékre!” – lehetne a jelszava. Kieszelte, hogy kerékpáros turizmust kellene szervezni az Ipoly-mentére, kijelölt kerékpáros túraútvonallal…Érdekel? Katt IDE!

ipoly tura01 05

 A kerékpárok több mint 7 gyűjtő féltve őrzött gyűjteményéből kerültek ki. Közülük a három legjelentősebb: Siklósi János, Sajgó Csaba és Márton Bálint. Lencsés Zsolt, aki korábban 14 évig a Vatikánban dolgozott, mint freskófestő mester baráti alapon festette meg a múzeum fentebb említett külső homlokzatát.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 04

- Melyek a múzeum legizgalmasabb tárgyai? - kérdezem Olexa Miklóst. Válasza meglepett, bár sok mindenre fel voltam készülve.

- A legizgalmasabbak talán a fából és kovácsolt vasból készült ős biciklik és a velocipédek. De az ország legöregebb versenybiciklije 1892-ből, meg a legöregebb pálya versenygép 1908-ból is egyedülálló -mondta.

kerekparos muzeum nyilik a napokban balassagyarmaton 05

Úgy érzem van miért Balassagyarmatra látogatni. A hivatalos nyitásra már csak napokat kell várni. Ha megvan az időpont, megírjuk nektek!

A múzeum facebook oldala ITT! weboldala pedig ITT! található.