Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

img 9044

17 bringa a hegyikerékpár aranykorából.

Régi montik kiállítása! Hát ilyen is van.. kis hazánkban Somogyaszalón, a Panoráma Élmény és Üdülőház újranyitása alkalmából rendezett ünnepség keretén belül került sor erre. A bringák sajnos csak egy napig voltak megtekinthetőek.

A kerékpár gyűjtemény tulajdonosa Joe Bikes, aki 17 kerékpárt mutatott be az 1990-es évekből, ami a mountainbike aranykora volt. Szerencsére a megnyitó előtt sikerült a gépeket megcsodálni és körbe fotózni. Így ezekből mutatok be nektek most egy csokorral.

img 9089

A kiállított kerékpárok egy kivétellel az amerikai kontinensről származnak. Nagy részük az USA terméke, kis hányaduk kanadai. Az egy kivétel pedig olasz.

img 9090

A gépek közötti nézelődést kezdjük itt a bal szélen. Egyből szemünkbe ötlik egy sokak számára szokatlan masina. Koskormányos monti. Hát ez meg micsoda? Ja, olasz! Legyinthetünk egyet furcsaságát nézve... pedig a 80-as években, sőt még a 90-es évek elején is, nem egy ilyen rótta a versenypályákat. A kiírást böngészve kiderül, hogy egy Rossin túra gépről van szó.

img 9091

Ezen a képen 4 érdekes bringát láthatunk. Leghátul a rózsaszín feliratos Titan névre hallgat. Érdekessége, hogy a hátsó részt egy csőből hajlították. A gyártó a BMX világából érkezett és ők voltak az elsők, akik ilyen vázakat készítettek. Az emelt láncvillás vázat a rózsaszín feliratok teszik még egyedibbé! Esküszöm, már csak egy rózsaszín klipsz hiányzik róla.

Előtte az első összteleszkópos Trek látható, amely igen feltűnő az egy darabból készült hátsó traktusával. Szívesen kipróbálnám működés közben.

Az előtérben a kék- fehér, egy igazi Breezer bringa, amit Joe Breezer neve jegyez, aki az MTB egyik feltalálója volt. Cége a mai napig létezik.

Mellette még egy Trek monti látható. Ez kevésbé látványos, mint össztelós társa, de nem kevésbé érdekes, mivel ez egy 1991-es karbonból készült 8700 PRO.

img 9092

Hoppá egy össztelós állatság van előttünk, ami a mai időket idézi, pedig 1997-ből származik. A kiállítás legfiatalabb darabja a Santa Cruz Heckler romboló.

img 9093

Elérkeztünk a kanadai szekcióhoz. Mi más képviselheté ezt az országot bringák terén, ha nem a legendás Rocky Mountain? A Blizzard, Fusion és Hammer láttán sokak nyálelválasztása megindul. (Az enyém is.)

img 9094

A jobb szélen egy csapat Fat Chance látható! Ezek a bringák legendásan jók voltak. Tervezőjük Chris Chance nagyon eltalálta a váz geometriáját. Ha egy gyűjtő hozzájut egyhez, az gyűjteményének ékköve lesz. Itt meg hirtelen három is felbukkant. Sőt, ha azt hiszem a legendákat nem lehet fokozni, akkor tévedek! A sárga Wikied Suntour XC PRO alkatrészekkel van szerelve! (Azt hiszem lábon kihordtam egy kisebb szívrohamot.)

img 9058

Hátul, kicsit eldugva egy Scott bringát is felfedezhetünk. Egy Team Racing vázra épített Manitou 2 telóval és némi Shimano XT szettel fűszerezett bringa feltette a pontot az i-re.

Röviden ennyit tudok eme rendhagyó kiállításról elmesélni. Szép volt, jó volt, rövid volt. Kár, hogy csak egy mellékprogramja volt egy helyi rendezvénynek. Milyen jó lenne a hazai gyűjtők ékköveit egy országos kiállításon bemutatni.