Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

kerekparut01

A Zalaegerszeg és Zalalövő közötti kerékpárúton elkészült világító burkolatjeleket festettek fel.

A 20 kilométeres bicikliútnak 12 kilométeres szakaszát, a bagodi vasútállomástól Zalalövőig látták el az elmúlt hetekben a világító felezővonallal. A kísérleti felfestés ugyan drágább mintha hagyományos festékkel készült volna, de a fluoreszkáláshoz hasonlóan sötétedés utáni fényvisszaadással megvilágítja a kerékpárút teljes szélességét.

A fenntartása viszont olcsóbb, mert nincs szükség közvilágításra, és ez a burkolat "meghibásodni sem tud". A jelek messziről is jól láthatóak, de sokkal kevesebb fényszennyezést okoz ez a technológia, mint a hagyományos világítás.

Az aszfaltburkolatba kevert szemcséktől éjszaka fényt kibocsátó utat korábban Esztergomban tesztelték a biciklisek, a világító burkolatjeleket pedig a Komárom-Esztergom megyei Tát és Nyergesújfalu közötti szakaszon próbálták ki először, most pedig Zalaegerszeg és Zalalövő között alkalmazzák.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 áprilisában létrehozott egy kísérleti építési bizottságot, amelynek pályázatán azóta 28 innovatív termék vagy technológia bizonyíthatta gyakorlati alkalmazhatóságát a mindennapi közlekedésben.

A Zalaegerszeget Zalalövővel összekötő, 20 kilométeres kerékpárút nagyon népszerű. Sík terepen halad, több települést is érint a két zalai város között. A helyiek és a turisták körében is kedvelt, ezért elég forgalmas útvonal.