Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 kerekparos turavezetes tabor a magyar testnevelesi es sporttudomanyi egyetemen 04

Túravezetői ismereteket hallgatnak az egyetemisták

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, korábbi nevén Magyar Testnevelési Főiskola, amiből a ma is használatos rövidített elnevezése (TF) származik, a hallgatóinak kerékpáros túravezetést és alapismereteket oktat. Az egyetemen ez a közel 20 éve létező „tábor” egy nagyban újragondolt, aktualizált formában, mára már öt éve létező képzés ténylegesen tábor formájában működik. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók a tananyagot tömbösítve, egy hét alatt kapják meg és a hét végén vizsgáznak belőle. A hallgatókra másfél nap elmélet, és két és fél nap gyakorlat vár.

Én, korábban hasonló képzést végeztem el a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálása alatt. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy mit tanítanak a felsőoktatásban, ezért örömmel fogadtam el a tantárgyat koordináló Várhegyi Attila egyetemi tanársegéd és a kerékpár szakosztály vezetőjének meghívását az elméleti képzés meghallgatására. 20 év után egy napra ismét előadó padot koptató hallgató lettem.

kerekparos turavezetes tabor a magyar testnevelesi es sporttudomanyi egyetemen 05

Az elméleti oktatás során képet kaptam a kerékpár történetéről, részeiről, a helyes beállításáról. A kerékpáros KRESZ oktatásban Abelovszky Tamás, a BringaAkadémia program vezetője ismertette a kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb KRESZ szabályokat, sőt bemutatta a forgalomban a kerékpárosokra leselkedő leggyakoribb vészhelyzeteket is. A baleseti vészhelyzet kezelését, egy korábban előforduló konkrét példán át szemléletesen mutatta meg dr. Lacza Zsombor, az egyetem tudományos rektorhelyettese.

kerekparos turavezetes tabor a magyar testnevelesi es sporttudomanyi egyetemen 06

A tábor második, már az elmélet mellett gyakorlati ismereteket is tartalmazó napján a legfontosabb szerelési ismeretekből Schettrer Zsolt (Seti), a hazai kerékpáros élet egyik ikonja adja át a legfontosabb tudnivalókat a hallgatóknak. Megtanulnak defektet javítani, váltót és féket beállítani, valamint láncot le- és felszerelni.

kerekparos turavezetes tabor a magyar testnevelesi es sporttudomanyi egyetemen 03

A gyakorlat során többek között alapvető kerékpáros technikákat sajátítanak el a diákok Várhegyi Attila jóvoltából. Olyan gyakorlatokkal ismerkedhetnek meg, amelyek segítségével túravezetőként megállapíthatják egy ismeretlen csoportban, ki milyen szinten tud kerékpározni vagy éppen a gyermekek edukálásában, kerékpárhoz szoktatásában léphetnek fel sikeresen.

kerekparos turavezetes tabor a magyar testnevelesi es sporttudomanyi egyetemen 02

A túravetői ismeretek elméleti kibontásában Rácz Dániel (humánkineziológus, egészségfejlesztő, jelenleg a Semmelweis Egyetem hallgatója és TFSE szakosztálytag) segédkezik, amely elméletet aztán a túrák folyamán a gyakorlatba is átülteti a csapat.

A képzés végén két kerékpártúra vár rájuk, amelynek során megtapasztalják, hogy milyen nagyobb (10 fő fölötti) csoportban kerékpározni, illetve mit is jelent a túravezetés.

kerekparos turavezetes tabor a magyar testnevelesi es sporttudomanyi egyetemen 01

A tábor során a hallgatók színes, sokrétű és modern tudást kapnak a kerékpározással kapcsolatban. A hallgatók a későbbiekben képesek lesznek minőségi kerékpártúrákat megtervezni, azokat biztonságosan levezetni akármilyen korosztályú és fizikai állapotú csoport számára.

A kurzust vezető oktatók, valamint a TF és a TFSE Kerékpár szakosztályának egyértelmű célja közé tartoznak a következők:

  • egy kimagasló szintű BIKEFIT labor létrehozása hazánkban, amely sokrétűen tud teljes szolgáltatást nyújtani minden ember számára a fizikális felméréstől, vásárlási tanácsadástól kezdve egészen a kerékpárok testreszabásáig
  • a kerékpáros túravezetők képzésének megreformálása, együttműködve a létező szervezetekkel
  • mindenki számára elérhető kerékpáros túrák kiírása – főként az egyetemi közeg elérése
  • versenyek szervezése és lebonyolítása - főként az egyetemi közeg elérése