Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

pumpálóÁlljunk meg egy szóra és tegyük helyre a dolgokat.

A napokban a média nagy lelkesedéssel közölte Budavári Dóra cikkét. Ennek itt bevezetője:

„Pumpát minden kocsmába!"- üvöltöttük, amikor a biciklipumpa-kérdésre az ikszedik bicikliút menti büfés is értetlen, üveges szemekkel nézett vissza, és az általuk ajánlott egyetlen közeli szerviz is zárva volt. Szuper a Balatoni Bringakörút, de fel is kellene nőni hozzá.

Amennyiben fellelkesültél az ötleten az figyeljen egy kicsit. A kerékpár a tiéd, annak üzemben tartásáról neked kell gondoskodnod. Ha nem figyelsz rá rosszul jársz.

Nincs autógumis minden településen, sőt a benzin kutaknál sem jellemző, hiszen pótkerék van a csomagtartóban, illetve a jogosítvány megszerzésének a követelménye a kerékcsere (legalább elméletbeni) ismerete.

Miért legyen ez másként a kerékpárnál? Ráadásul defektet sem a büfé mellett kap az ember, hanem onnan többnyire sok-sok kilométerre. Ha nincs nálad pótbelső, vagy foltozókészlet, gumileszedő és pumpa akkor hosszú séta vár rád.

 szerelés

Kedves Dóra és hasonlóan gondolkodók teljesen megértem az ikszedik bicikliút menti büfést, aki értelmetlen üveges szemekkel nézett vissza rád, mivel nem az ő dolga, hogy pumpáról gondoskodjon NEKED. Ez olyan mintha rendelnél tőle egy lángost és ő tőled kérné el a lángos receptjét, hogy megsüthesse azt.

Az, hogy egyetlen kerékpárbolt sincs nyitva vasárnap az több szempontól örvendetes tény. Egyrészt a tulaj pihen, családjával tölti a hétvégét, másrészt szerencsére kevés olyan kocabringás indul el ilyen felkészületlenül túrázni mint te, hogy megérje neki nyitva tartani.

Kedves bringázó, bringázgató olvasóim az alábbi szabályokat betartva nem fogtok úgy járni, mint a Dóra és nem a büfést fogjátok okolni saját balgaságotok miatt:

1. A kerékpártúra előtt mindig nézd át a bringádat, hogy műszakilag rendben van-e.


Megfelelően fog-e a fék?
A váltó pontosan vált-e minden fokozatot?
A külső gumi állapota kibírja-e a túrát?

Ha úgy érzed, hogy valami nem stimmel, akkor irány a szakszerviz!

2. Hosszabb túra egy bringa szervízben nézesd meg a bringád, jelezve, hogy hova mégy vele.

3. Az alapvető szerszámkészletet mindig vidd magaddal.

Ezek: pótbelső, gumileszedő, pumpa, villáskulcs (ha nem gyors zárasak a kerekeid). És ha mindenre fel akarsz készülni egy multifunkciós bringás szerszámkészlet is legyen nálad.

Ha így teszel, akkor nem „Állsz a 30 fokban, leeresztett biciklikerékkel, vasárnap, mondjuk Balatonkenesén, és sehol a felmentés." Valamint felnőssz a kerékpár túrázáshoz.

Az idézetek Budavári Dóra welovebalaton.hu oldalon megjelent cikkéből származnak.