Kérjük támogasd azzal az oldalt, hogy a reklámblokkolókat kikapcsolod. Köszönjük!

 bicycle 1867046 1280

2025-ig nagyot lépnek a gyártók csomagolás terén

Két európai kerékpáripari szervezet kampányt indított a kerékpáriparban a csomagolások fenntarthatóságának javítása - különösen a műanyag felhasználásának csökkentése - érdekében.

Az Európai Kerékpárgyártók Szövetsége (CONEBI) és a Cycling Industries Europe (CIE) egy olyan kötelezettségvállalást vezetett be, amelyet 12 másik szervezet is támogatott, és amely mellett már 56 kerékpáripari vállalat kötelezte el magát.

az europai kerekparos szovetsegek kampanyt inditanak a kerekpar iparban hasznalt muanyag csokkentesere 02

A kezdeményezés kiterjed mind a vásárlói, mind a kiskereskedelmi csomagolásokra, valamint az ellátási lánc korábbi szakaszaiban használt anyagokra is. A cél olyan a körforgás megteremtésére való törekvés, amelyben a hulladék és a szennyezés teljes mértékben megszűnik.

A CONEBI és a CIE közösen kidolgozott egy olyan jövőképet, amely elmondásuk szerint a PeopleForBikes is támogatott. Ez a jövőkép a kerékpáripar minden csomagolására vonatkozik.

A kerékpáros ipar fenntartható csomagolására vonatkozó kezdeményezés víziója:

  • A csomagolást úgy tervezik, hogy a szállítás során a lehető legnagyobb védelmet nyújtsa az áruknak, miközben minimalizálja az üres teret, és így biztosítsa az optimális (végponttól végpontig tartó) karbon lábnyomot.
  • A problémás vagy felesleges csomagolásokat megszüntetése újratervezés, innováció és új szállítási modellek révén.
  • Újrafelhasználási modellek alkalmazása, így csökkentve az egyszer használatos csomagolások mennyiségét.
  • Minden csomagolás 100%-ban újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen.
  • Az újrahasznosított tartalmakat előnyben részesítése.
  • Ahol most még új anyagokra van szükség, azoknak a jövőben megújuló forrásokból kell származniuk.
  • Az újrahasznosíthatóság növelése érdekében előnyben részesítjük a mono anyagokat (egyetlen anyagból készült csomagolást).
  • Minden csomagolás mentes legyen a veszélyes vegyi anyagoktól.
  • Minden csomagolást a gyakorlatban újrafelhasználnak, újrahasznosítanak vagy komposztálnak, lehetővé téve az anyagok és erőforrások visszaáramlását a rendszerbe.

A kezdeményezés kötelezettségvállalása hat pontot tartalmaz, amelyek a fenti jövőkép támogatására és az iparág környezeti kérdésekkel kapcsolatos átláthatóságának növelésére összpontosítanak.

 az europai kerekparos szovetsegek kampanyt inditanak a kerekpar iparban hasznalt muanyag csokkentesere 01

A kötelezettség vállalást már aláírták

A kerékpáros ipar fenntartható csomagolási kezdeményezés kötelezettségvállalása:

1. A körforgásosabb és fenntarthatóbb csomagolási megoldásokra vonatkozó közös jövőkép megosztása és támogatása az ellátási láncbeli partnerekkel.
2. Együttműködés az ellátási lánc partnereivel a problémás műanyag csomagolások csökkentése és a felesleges csomagolások megszüntetése érdekében az ellátási láncban 2025-ig.
3. Együttműködés az ellátási lánc partnereivel annak biztosítása érdekében, hogy 2025-re az ellátási láncban található összes csomagolás újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen.
4. Együttműködés az ellátási lánc partnereivel annak érdekében, hogy 2025-ig növeljék a csomagolóanyagok újrahasznosított tartalmát.
5. Olyan, a vásárlókkal/kiskereskedőkkel szembeni csomagolási kötelezettségvállalások létrehozása, amelyek 2025-ig megfelelnek a közös elképzelésnek vagy meghaladják azt.
6. A CONEBl / CIE fenntarthatósági munkacsoport fórumán keresztül az elért eredmények és az aktualizált adatok megosztása a szélesebb kerékpáros iparággal.

A kezdeményezés kimondja, hogy a "szükségtelen és túlzott" csomagolástervek, az egyszer használatos modellek és a természeti környezetbe kerülő, nem újrahasznosítható anyagok súlyosbítják a bolygónk, az éghajlat és a biológiai sokféleség szempontjából már most is szörnyű körülményeket.

2019-ben az EU-ban a csomagolási hulladék mennyisége rekordot döntött, 79,3 millió tonna volt, amelynek 60%-a papír, karton és műanyag. Az Egyesült Államokban csak a műanyag csomagolás több mint 14,5 millió tonna hulladékot okozott. Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai szerint 2050-re három bolygó erőforrásaira lesz szükség egy bolygó életmódjának fenntartásához." - A kerékpáros ipar fenntartható csomagolási ígérete.

További információ (angolul) ITT érhető el.